Medved o činjenici da su Čović i Del Vechio bili na proslavi neustavnog Dana republike Srpske, a odlikovan je i ratni zločinac

Medved krstičević

U Banjoj Luci vlasti Republike Srpske u srijedu su ponovno organizirale obilježavanje “Dana republike”, iako je još 2015. Ustavni sud BiH taj praznik proglasio neustavnim, a zbog diskriminacije Hrvata i Bošnjaka.

Čelnica RS-a Željka Cvijanović odlikovala je više osoba, među njima posmrtno i bivšeg oficira JNA Slavka Lisicu, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina na području Šibenika.

Proslavu su bojkotirali gotovo svi strani diplomati, no ondje je bio hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio te predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Ministra branitelja Tomu Medveda uoči sjednice Vlade pitali su je li njima ondje bilo mjesto.

– Što se tiče Čovića, neću komentirati, a što se tiče nazočnosti veleposlanika RH, koliko mi je poznato, MVEP nije bio upoznat s njegovim boravkom te je zatražilo njegovo očitovanje o nazočnosti. O sankcijama će odlučiti MVEP, ali je to u svakom slučaju neprimjeren postupak, posebice uvažavajući činjenicu da je na tom događaju odlikovan ratni zločinac, pravomoćno osuđen u Hrvatskoj, piše HRT.

Facebook Komentari