Ima posla: Kanada traži hakere, evo koji su uvjeti

Kanadska sigurnosno-obavještajna služba (CSIS) otvorila je slobodno mjesto za ono što neki smatraju da je u biti haker. Opis posla za analitičara mrežnog iskorištavanja objavljen je na internetskoj stranici kanadske vlade.

Prema objavljenom natječaju, podnositelj zahtjeva bit će zadužen za “provođenje tehničke analize tehničkih artefakata korištenjem reverznog inženjerstva i forenzike”, kao i za “projektiranje, arhitekturu i implementaciju sustava za potporu cyber istražnih aktivnosti”.

Od prijavitelja se očekuje da bude iskusan s programskim jezicima, uključujući ne samo C / C + +, već i PHP, Python i shell skriptiranje. Podnositelj zahtjeva također mora imati iskustva sa svim mrežnim vezama: virtualnim privatnim mrežama (VPN), vatrozidima, mrežnim protokolima i hardverskom infrastrukturom.

Postoji nekoliko mogućnosti koje se odnose na obrazovanje podnositelja zahtjeva, ovisno o njihovoj razini, a kanadska obavještajna služba zahtijeva različitu količinu radnog iskustva.

CSIS je obavještajna služba Ottawe, zadužena za borbu protiv stvarnih i virtualnih prijetnji nacionalnoj sigurnosti Kanade, uključujući – pretpostavlja se – prikupljanje informacija i vođenje tajnih operacija na kanadskom tlu i u inozemstvu. Kada se suoči s problemima visoke tehnologije, rutinski se oslanja na svoju Komunikacijsku sigurnosnu ustanovu (CSE), navodi The Star.

CSE je zadužen za prikupljanje obavještajnih podataka u inozemstvu i zabranjeno mu je špijuniranje kod Kanađana kod kuće, ali mu je dopušteno pomagati obavještajnim službama i provedbi zakona na kanadskom tlu.

Iako zagovaratelji kažu da CSIS treba interne hakere da bolje rade svoj posao suzbijanja prijetnji nacionalnoj sigurnosti Kanade, protivnici upozoravaju da postoji previše nesigurnosti i nejasnoća u vezi s tim što točno smije učiniti.

“Dok je (liberalni nacrt zakona o nacionalnoj sigurnosti) C-59 postavio neka ograničenja i dao određenu jasnoću o tome što bi to ometanje imalo za posljedicu, mogućnost CSIS hakiranja u bilo kojem obliku je na čekanju, pogotovo zato što još uvijek postoji mnogo neizvjesnosti oko toga što bi sve bilo dopušteno ”, istaknuo je Ronald Deibert, direktor Citizen Lab at the University of Toronto’s Munk School of Global Affairs.

“Praktično govoreći, CSIS hakiranje bi moglo uključivati ​​ometanje računalne mreže u stranom izbornom procesu, ugrožavajući integritet važnih digitalnih alata na koje se Kanađani oslanjaju za svakodnevnu privatnost i sigurnost, stvarajući lažne online osobe i koristeći ih za širenje dezinformacija i više”, rekao je Deibert, prenosi The Star.

Američka vlada objavila je 4. lipnja kako su hakeri pristupili osobnim podacima najmanje četiri milijuna sadašnjih i bivših federalnih službenika.

Prijedlog C-59, koji je ministar za javnu sigurnost Ralph Goodale uveo 2017. godine, još nije postao zakon. C-59 postavlja parametre o tome kako špijunska agencija može pristupiti, prikupiti i analizirati “javno dostupne podatke” u svojim istraživanjima, ali kritičari kažu da je granica njegovih ovlasti u dokumentu previše nejasna i pretjerano široka.

Prema riječima glasnogovornika CSIS-a Johna Townsenda, prijedlog C-59 također daje agenciji “jasnu zakonsku ovlast” za prikupljanje i analizu informacija koje nisu “izravno ili odmah” povezane s prijetnjama nacionalnoj sigurnosti.

Facebook Komentari