Videoigre: Stvaraju ovisnost, mogu zamijeniti fizičke aktivnosti i dovesti do navikavanja na nasilje

Svako četvrto dijete u Hrvatskoj u dobi od 9 do 17 godina svakodnevno igra igre na internetu, a svako četvrto dijete predškolske dobi na igraćim konzolama.

Toliko igranje videoigara sa sobom nosi i rizike, stoga je velika odgovornost na roditeljima. Zato je za sigurnost djece u gaming svijetu izdan digitalni vodič.

Igranje videoigara Nikolin je hobi od malih nogu, a sada ga je pretvorio u posao. Priznaje one kriju mnoge opasnosti, pogotovo kada ih igraju djeca.

“Utkane su u naše društvo i neće otići nikuda, ali bitno je prepoznati što ona je, medij za zabavu ili ovisnost i bijeg od stvarnosti, ako je ovo drugo to može dovesti do ozbiljnih poremećaja”, kazao je Nikola Stolnik.

Videoigre stvaraju ovisnost, mogu zamijeniti fizičke aktivnosti i dovesti do navikavanja na nasilje jer čak 85 posto videoigara bazirano je na nasilju.

Roditelji svjesni opasnosti

“Roditelji u ovom kontekstu zovu zbog ovisnosti o igranju, primijetili su da djeca ne izvršavaju školske obveze, preokrenut im je bioritam, igraju do dugo u noć i ne mogu se ustati u školu”, kazala je Hana Hrpka, predsjednica udruge Hrabri telefon.

Igrice ipak imaju i pozitivne strane.

“Igrice nisu same po sebi loše, razvijaju logičko razmišljanje, za razvijanje socijalnih vještina, nauče i engleski jezik ali važno je biti umjeren i imati nadzor”, rekla je Hrpka.

Da bi se roditelji bolje snalazili, Hrabri telefon je u suradnji s partnerima pripremio digitalni vodič za sigurnost u gaming svijetu.

Roditeljima savjetuju da postave jasna pravila o vremenu i količini igranja, a da pritom igraće konzole i računala ne bi smjele biti u dječjim sobama. Potrebno je istražiti sadržaj videoigara te djecu upozoriti da otkrivanje osobnih podataka nepoznatim osobama i nalaženje s njima uživo može biti vrlo opasno.

Većina roditelja toga je svjesna.

“Treba ograničit vrijeme i odabrat igrice u skladu s dobi”, kazao je Josip iz Zagreba.

“Po meni bi bilo dobro sat vremena dnevno i to je to”, rekla je Petra iz Zagreba.

Jer samo uz dobar roditeljski nadzor loše posljedice igranja videoigara mogu se izbjeći, piše RTL.

Facebook Komentari