Potresna priča s Korčule o djevojci koja je preminula, a obitelj smatra – liječnici nisu savjesno radili posao

RTL donosi potresnu priču s Korčule. O djevojci koja je preminula, a obitelj smatra – liječnici nisu savjesno radili posao.

Znamo da nam je zdravstveni sustav u jako lošem stanju. Donosimo vam jednu potresnu priču s Korčule. O djevojci koja je preminula, a obitelj smatra – liječnici nisu savjesno radili svoj posao.

„Ne tražim odštetu, novčanu, ja tražim duševnu izvinjenje“, rekao je Ivo Radić umirovljenik s Korčule, kojemu je ostala samo sumnja.

Ivo sumnja da su liječnici Opće bolnice u Dubrovniku nesavjesno liječili njegovu kći Ivanu koja je umrla u 29. godini. Težak je teret na njegovim plećima. Sve je već izgubio. Ne očekuje da će dobiti puno.

“Nije adekvatno i etički obavljeno liječenje moje kćeri”

„Nijedan novac ne može vratiti moje dijete i to ne tužim radi novca, tužim radi sebe, radi ovog unutra“, rekao je Ivo.

Njegova kći Ivana umrla je u kolovozu 2017. Podnio je kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku. U jesen 2018. odvjetništvo prijavu odbacuje.

„Tužim ih zbog toga jer nisu savjesno vršili svoj posao, jer da su ga vršili moja kćerka bi bila tu“, rekao je Ivo.

U kaznenoj prijavi navodi da su liječnici u dubrovačkoj bolnici utvrdili pogrešnu dijagnozu i u ključnim trenucima za život bolesnice nisu na vrijeme poduzeli potrebne mjere kako bi se krvarenje u mozgu zaustavilo i saniralo.

„Niti ovo ne govorim iz mržnje, niti mislim da su ubice moje kćerke, samo mislim da nije adekvatno i etički obavljeno liječnje moje kćeri“, objašnjava Ivo.

Ivina kćer Ivana liječila se pet dana u Dubrovniku. Stanje se nije popravljalo. Obitelj ju je zatim prevela u Zagreb .

„Dovedeš blisku osobu u bolnicu očekuješ da je to to, da će napraviti svoje da će učiniti svoj posao i onda ja moram na svoju odgovornost vozit je u drugu bolnici koja je 500, 600 km dalje“, rekao je Ivanin suprug Renato Marelić.

Dvije bolnice – dvije različite dijagnoze. Iz Dubrovnika je Ivana otpuštena s jednom dijagnozom. U KBC-u Zagreb primaju je s drugom: opsežno krvarenje mozga.

„Želio bih da se nađemo i kažu Radiću pogriješili smo, nesvjesno svi mi griješimo“, rekao je Ivo.

Pred našom kamerom Ivo lista otpusna pisma, nalaz obdukcije, rješenje Općinskog državnog odvjetništva koje je zaključilo da nema osnova za kazne, nalaze vještaka i mišljenje Hrvatske liječničke komore. U tim dokumentima svi jednoglasno tvrde da su poduzete sve mjere liječničke skrbi te da nije došlo do stručnog propusta u dubrovačkoj bolnici. Ali, ožalošćeni otac ne kani stati.

I za dvoje liječnika ima samo jedno pitanje.

„Da li bi ona postupala prema svome djetetu ili on prema svom sinu da su bili u stanju u kojem je bila moja kćerka“, rekao je Ivo.

Potužila se i roditeljima
Ivana je bila osoba s ozbiljnim dijagnozama. Gusto sitnim slovima ispisane stranice nalaza navode da se liječila radi cijelog niza autoimunih organskih poremećaj. Od hipotireoze već od 19. godine, cirozu jetre dobila je s 21-om, s 27 godina dijagnosticiran joj je ulcerozni kolitis, iste godine odstranjena joj slezena i izvedena totalna kolektomija.

„U međuvremenu je ostala trudna“, rekao je Renato.

Ista dokumentacija pokazuje koliki je Ivana bila borac, uspjela je iznijeti trudnoću i roditi djevojčicu.

Posljednje putovanje mlade Ivane Radić s Korčule rekonstruirali smo po izjavama njezinog oca i supruga. S druge strane koristili smo dostupnu medicinsku dokumentaciju budući da su nam iz Opće bolnice u Dubrovniku odgovorili šturo i samo pismenim putem: ‘Duboko suosjećamo s obitelji, ali navode iz tužbe odbacujemo jednako kao što je to prethodno napravio DORH.’

„22. ujutro ona je mene zvala da više ne može da je boli glava da joj se muti vid“, prisjeća se Renato.

Primljena je u dubrovačku opću bolnicu. Tamo je liječena, navodi se u dokumentaciji, zbog krvavih proljeva i opće slabosti.

„Žalila mi se na bolove u glavi da ne vidi, odmah sam sestrama koje obilaze pacijente rekao da se ona žali na bolove u glavi da ne vidi i rekli su mi da je najvjerojatnije da je od velikih vrućina vani, jer da je i u sobi vruće“, rekao je Renato.

Potužila se i roditeljima.

„Tata ništa ne čine oko mene počela me boljet glava, slabo vidim“, prisjeća se Ivo.

Nakon par sati telefon je ponovno zazvonio.

„Javila se jedna žena koju ne znam, uključila joj je mobitel. Ivana me nazvala i rekla da oko nje ništa ne rade i da će umrit i ja sam tada zovnio muža joj“, rekao je Ivo.

„Ja sam doktoru rekao i doktore, Ivana ne vid, a on je rekao da to može biti od vrućine, može se zamuti se vid“, rekao je Renato.

Kako se stanje nije popravljalo nego je bilo sve gore, suprug u dogovoru s liječnikom aranžirao je prijem pacijentice u KBC Zagreb.

Međutim, pokazalo se u četvrtak da do ponedjeljka nema slobodnih sanitetskih vozila. Na put dug 600 kilometara, uz dopuštenje liječnika, krenuli su osobnim vozilom bez stručne pratnje.

„Napravio sam joj ležaj, da može spavati“, prisjeća se Renato.

Na KBC-u Zagreb primili su ih u pet ujutro. Renato je prenio da se proteklih dana žalila na jaku glavobolju. Liječnici na Rebru su napravili hitan magnet mozga.

Utvrđeno je, piše u nalazu, opsežno intrakranijalno krvarenje s edemom bijele tvari.

“Doktor mi je rekao – došla je prekasno, ne možemo joj pomoći”
„Na Rebru sam znao u čemu je problem kroz tri ure, a tamo je pet dana u Dubrovniku i tko zna koliko bi tamo stajala to nitko ne zna“, rekao je Renato.

U obrazloženju Državnog odvjetništva, piše kako je u Općoj bolnici Dubrovnik započeta odgovarajuća obrada: naveli su kako oftalmološki pregled nije pokazao patološke promjene.I Hrvatska liječnička komora tvrdi: ‘Simpotmi glavobolje i smetnji s vidom nisu zanemareni u duborvačkoj bolnici’. Ističu da za vrijeme liječenja u dubrovačkoj bolnici nije bilo dovoljno čvrstih indikacija za hitnim magnetom mozga zbog sumnje na intrakranijalno krvarenje. Procjena dubrovačkih liječnika je bila opravdana.

No, kada je počelo krvarenje u mozgu, suprug nije saznao.

Ivani je na Rebru bilo bolje.

„Zahvaljujem se doktorima na Rebru jer su pokušali spasiti moje dijete“, rekao je Ivo.

Krvarenje u mozgu je bilo konzervativno liječeno.

„Doktor mi je rekao – došla je prekasno, ne možemo joj pomoći“, rekao je Ivo.

Nakon nekoliko dana dolazi do naglog pogoršanja stanja svijesti do kome. Ivana umire 18. kolovoza.

„I oprostite već me ćapala, ne nervoza nego nostalgija, jer s vama razgovaram, a sad gledam sliku moje kćerke koja me zove da dođem na grob“, kazao je Ivo.

Patolog je napisao da je neposredni uzrok smrti krvarenje koje je uništilo mozak. Vještaci su istaknuli da u Općoj bolnici Dubrovnik nisu učinjeni propusti za koje bi oni bili odgovorni za smrt Ivana, jer se usprkos svim mjerama nije mogao spriječiti smrtni i ishod kod te pacijentice. Dubrovačka bolnica odgovorila je da je njihovo Povjerenstvo za unutarnji nadzor ispitalo sve okolnosti vezano za liječenje preminule pacijentice te nije našlo propuste u liječenju.

Gospodin Ivo se s tim ne miri.

„Neka mi reče u lice od čega mi je kćerka umrla i oprostit ću im sve“, rekao je Ivo.

Ivanina obitelj nastavit će s pravnom bitkom neizvjesnog rezultata.

Ostat će sumnja Ivanina oca da je od čak 103.379 pregleda magnetskom rezonancom koji su tijekom te godine obavljeni u hrvatskim bolnicama jedan možda došao prekasno, piše RTL.

Share This Article