Pripremite se za slavlje: 7 namirnica kojima ćete ublažiti ili spriječiti mamurluk

Screenshot: HRT/ Ilustracija

S obzirom će mnogi od vas danas i sutra slaviti, donosimo par korisnih savjeta što se tiče konzumacije alkohola. Dakle, alkohol u vašem tijelu mijenja razinu glikogena, brzog izvora energije pohranjenog u jetri. A upravo je tjestenina bogata ugljikohidratima, koji pomažu da razina glikogena ostane na potrebnoj razini.

Svi znamo kako je konzumiranje pića na prazan želudac vrlo loša ideja. No, rijetki znaju koju je hranu najbolje konzumirati kako bi spriječili posljedice prekomjernog uživanja u piću…

Jogurt

Nevjerojatno, iako ga mnogi od nas i piju i ne doživljavaju kao jelo, jogurt je vrlo dobar odabir prije izlaska van. Kremast je i bogat svim potrebnim sastojcima, kao što su ugljikohidrati, proteini i masti.

Humus

Iako mnogi mesožderi s podsmjehom gledaju na humus, u kombinaciji s hrpom povrća (sirova mrkva, grašak, krastavci) vrlo je dobar u sprječavanju potencijalnog mamurluka.

Losos

Hm, ima li ičeg mesnog na ovoj listi? Alkohol iz vašeg tijela izvlači vitamin B – 12, a losos sadrži ogromne količine upravo tog vitamina. Nutricionisti se slažu kako ovi vitamini imaju izuzetno pozitivan utjecaj na tijelo, poput djelovanja na pamćenje i poboljšanja opće neurološke funkcije.

Mlijeko

Prije nego idete van, nalijte čašu mlijeka, jer ovaj kravlji dar čovječanstvu dobro će djelovati na vaš organizam. Mlijeko je bogato kalijem, a bitno je napomenuti i da je 90% njegovog sastava voda, tako da sigurno nećete dehidrirati.

Špageti

Alkohol u vašem tijelu mijenja razinu glikogena, brzog izvora energije pohranjenog u jetri. Tjestenina je bogata ugljikohidratima, koji pomažu da razina glikogena ostane na potrebnoj razini. Zato, napravite špagete, ali naravno, nećete pogriješiti ni s nekom drugom tjesteninom.

Piletina

Hrana bogata proteinima u vašem organizmu će se više zadržati i duže ćete je probavljati. Sendvič od piletine je sjajan primjer mješavine proteine i ugljikohidrata, samo nemojte pretjerati s količinom mesa, jedan sendvič srednje veličine će biti sasvim dovoljan.

Jaja

Ova čudesna hrana jedna je od daleko najboljih namirnica za prevenciju mamurluka. To je ponajviše zbog esencijalnih aminokiselina koje sprječavaju alkohol u namjeri gospodarenjem vašim tijelom, piše Punkufer.

Share This Article