Tica: Kod nas je stečaj najčešće put bez povratka, rijetko neko poduzeće nađe izlaz

Predsjednik Savjeta za gospodarstvo SDP-a i profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Josip Tica komentirao je stečaj u 3. maju i stanje u brodogradilištima,

“U zrelijim tržišnim društvima stečajni postupci su normalan dio funkcioniranja gospodarstva… Kod nas je stečaj najčešće put bez povratka, rijetko neko poduzeće nađe izlaz”, smatra Tica.

Dodaje da je kod nas stečajno zakonodavstvo koncipirano tako da motivira sve sudionike da stečaj traje što duže. “Taj mikrosvemir svih sudionika funkcionira u okvirima tržišne utakmice u kojem nikome nije u interesu završiti stečaj. Na kraju sve što ostane su nekretnine bez radnih mjesta. Ima i slučajeva da nekretnina nema, a da stečajevi i dalje traju. To je kod nas grana ekonomije u kojoj se resursi ne vraćaju zdravom dijelu ekonomije… Perpeturira se u beskonačnost u kojem nitko dobro ne prođe”, poručio je.

Usporedio je i spašavanje Agrokora sa brodogradilištima: “Lex Agrokor je kalibriran da njegove uvjete zadovoljavaju dva ili tri pravna subjekta u Hrvatskoj. To je problem dvostrukih kriterija Lex Agrokora, uvodi se pravni institut da vrijedi za jedne, a ne za druge, bez nekih pravih kriterija”.

Tica je upozorio i da nigdje nije napravljena analiza koliko bi državu koštalo dovršavanje brodova, a koliko će je koštati “eutanazija pacijenta”.

“Sve se svelo na to imamo li strateškog partnera, a ozbiljnu analizu ni iz javnog sektora ni iz Uljanika nismo dobili”, kaže Tica.

Share This Article