Idućih dana zaključak HLK o smrti dječaka

Krešimir Luetić, v.d. predsjednika Hrvatske liječničke komore najavio je kako će za nekoliko dana biti objavljen nalaz Povjerenstva za stručna pitanja i stručni nadzor HLK vezano za smrt dječaka u Metkoviću.

– Odmah po saznanju za ovaj događaj HLK uputila je stručnu komisiju u sve institucije koje su uključene u slučaj. Komisija je provela nadzor nad radom liječnika u Metkoviću i KBC-u Split, a zatražen je i obdukcijski nalaz koji je u Komoru stigao jučer, kazao je Luetić.

– Ukoliko se pronađu propusti u stručnom radu, Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor HLK odlučivat će o pokretanju disciplinskog postupka pred Časnim sudom Komore za svakog pojedinog liječnika. U slučaju donošenja pravomoćne presude zbog propusta, kazne su od ukora do trajnog oduzimanja licence, kazao je Luetić dodajući kako do sad nije bilo trajnog oduzimanja licenci, nego 10 do 15 slučajeva privremenog oduzimanja.

Dodao je kako treba uzeti u obzir da se u ovom slučaju zbrinjavanje pacijenta događalo na lokaciji više od 100 km od najbliže bolnice, a liječenje i dijagnostika – vikendom, kad je ograničena dostupnost laboratorija i pedijatra. Prema preliminarnim informacijama radilo se o brzoprogresivnom tijeku bolesti. Izrazio je u ime hrvatke liječničke komore najdublju sućut roditeljima preminulog dječaka, javlja HRT.

Share This Article