Ako se do 25. siječnja ne pojavi strateški partner, “3. Maj” će doista morati u stečaj

Ako se do 25. siječnja ne pojavi strateški partner, “3. Maj” će doista morati u stečaj, rečeno je nakon sastanka predstavnika Sindikata metalaca Hrvatske Industrijskog sindikata, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Nakon kratkog vremena od sastanka Trgovački sud u Rijeci priopćio je da je zaprimio prijedlog stečaja “3. Maja”.

Za 3. Maj je isteklo onih 120 dana i Fina je po zakonskoj proceduri obvezna predložiti pokretanje stečaja Trgovačkom sudu. Fina radi sve sukladno zakonskom propisu i ako to nije učinila, učinit će u roku od 8 dana, rekao je Zvonimir Novak, pomoćnik ministra gospodarstva.

– Neki potencijalni strateški partneri već su angažirali ekipe. Oni koji su se nama obraćali su respektibilna svjetska i europska brodogradilišta. Oni su zadovoljni s tehničkom opremljenošću brodogradilišta, sa znanjem ljudi koji rade u brodogradilištima. Međutim da bi dostavili obvezujuću ponudu moraju se vidjeti knjige, a otvaranje “data rooma” će to omogućiti, navodi Novak.

Mladen Novosel (SSSH) izjavio je kako nema sumnje da su za stanje Uljanik grupe najodgovornije uprave. Uprave su trebale najmanje prije godinu dana ovako reagirati, a ne čekati da više nema za plaće i repromaterijal. Jedina šansa je da se do 25. siječnja pojavi neki od strateških partnera i da se sjednemo i vidimo što je činiti, istaknuo je.

– Očekujemo da uprave društva iznađu model da do 15. ili 20. siječnja isplate barem minimalnu plaću jer je cijela ova priča moguća samo ako će radnici imati od čega živjeti. Ako do 25. nema strateškog partnera onda je neminovan stečaj, dodaje Novosel.

Trgovački sud u Rijeci zaprimio Finin prijedlog za pokretanje stečaja u 3. maju

Na Trgovačkom sudu u Rijeci zaprimljen je prijedlog Financijske agencije (Fina) za pokretanje stečaja u Brodogradilištu “3. Maju”, a predmet je dodijeljen stečajnoj sutkinji Ljiljani Ugrin, doznaje se od predsjednice suda Ike Mohorović.

Stečajna sutkinja otvorit će prethodni stečajni postupak, a u roku od 60 dana od podnošenja prijedloga za otvaranje stečaja bit će zakazano ročište za raspravu o pretpostavkama za otvaranje stečaja.

Fina je nakon 120 dana neprekidne blokade računa “3. Maja” bila dužna zatražiti otvaranje stečaja. Trećemajci su s vjerovnicima pokušavali odblokirati račun “3. Maja” barem na jedan dan, ali im to nije uspjelo, pa je prošlog vikenda, do nedjelje 23. prosinca, ispunjen uvjet o neprekidnoj blokadi od 120 dana.

– Horvat: Fina će predati zahtjev za pokretanje stečajnog postupka u 3. maju

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je jučer da će Financijska agencija (Fina) po službenoj dužnosti predati zahtjev za pokretanje stečajnog postupka u brodogradilištu 3. maj te da je Ministarstvo poslalo pozivna pisma na pet relevantnih adresa u potrazi za strateškim investitorom Uljanik grupe. Odgovarajući na upit novinara ispred Banskih dvora, Horvat je ustvrdio da uvjeti za pokretanje stečaja u Uljanik grupi ne postoje, ali da su oni nastupili u 3. maju, piše HRT.

Facebook Komentari