Jasna Karačić: Prijave za korupciju u zdravstvu dolaze svaki dan

Slučaj liječnika iz Splita koji je prijavljen da je primio mito u iznosu od 3000 eura pokrenuo je lavinu reakcija. O tome što je istina a što laž i jesu li liječnici u Hrvatskoj korumpirani govorili su prof.dr.sc. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split, Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske Udruge za promicanje prava pacijenata i Ada Barić Grgurević, predsjednica HUBOL-a.

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović je izrazio žaljenje zbog događaja u njegovoj klinici, no je naglasio da djelatnici u toj ustanovi savjesno rade i obavljaju svoje zadatke. Pročelnik Zavoda za kardiokirurgiju je razriješen dužnosti a sam Meštrović ali i svi djelatnici KBC-a Split zbog odgovornosti koje imaju za svoje pacijente inzistiraju da će tragični incident istraži do kraja.

-Moj odnos prema korupciji je poznat svima u bolnici i u gradu Splitu i tvrdim da je apsolutno nemoguće da netko donese kutiju keksa na moj odjel a kamo li nešto drugo- izjavio je Meštrović.
Nakon događaja u Splitu Hrvatska Udruga za promicanje prava pacijenata je pokrenula anketu kako bi pacijenti mogli prijaviti korupciju. Ideja je bila, kaže da se prestane generalizirati nego da se točno napiše kome je novac dan jer nije bilo u redu da cijeli odjel ili ustanova gubi autoritet zbog pojedinaca.

– Za osumnjičenog su bile 22 prijave, za jednog zagrebačkog liječnika 10, slijedi ga jedan sa 3, a još je 37 pojedinačnih slučajeva koji su prijavljeni. Prijave dolaze svaki dan, u 14 dana smo dobili više od 270 prijava i ako USKOK ne reagira kako bi trebao to će biti poruka da smo društvo koje je prihvatilo korupciju u zdravstvu – poručila je Jasna Karačić.

Ada Barić Grgurević je izjavila kako je HUBOL bio neugodno iznenađen s ovom situacijom jer zadnja stvar koju liječnici žele čuti je da se u bolničkom sustavu dešavaju ovakve stvari. Protivili su se, kaže na način na koji se pravila anketa, smatraju da nije dovoljno transparentan i da je vjerodostojnost tih podataka upitna pa može dovesti do toga da kompromitira jednostavno sve liječnike kao što se je i zapravo dogodilo.

– Nitko se više ne bori za svoje pacijente nego mi bolnički liječnici – za njih živimo i za njih radimo, ne volimo kada se dešavaju ružne stvari i zbog toga se ovaj slučaj treba riješiti, zbog svih nas koji živimo u ovoj zemlji – kazala je Barić Grgurević.

Također je napomenula da dok je u zapadnim zemljama EU-a nepojmljivo da se bolesnik pojavi s vrećicom u bolnici, kod nas je to tradicija ili mentalni sklop, da ljudi često imaju potrebu zahvaljivati.

Na pitanje kakve su sve prijave dobili, Jasna Karačić je odgovorila kako su neki bili i vrlo detaljni. Spominje se da postoji praksa kako preko medicinskih tehničara liječnici dolaze do novaca, da se rade konzultacije u restoranima van bolničke ustanove, da ima slučajevi i nesavjesnog liječenja… jedna je gospođa opisala da nije trebala čekati za operaciju tek kada je dala novac. Spominjani su i dva liječnika koji su u politici.

– Ne želimo raditi hajku, sve treba biti istraženo – poručila je Karačić, prenosi HRT.

Facebook Komentari