U Hrvatskoj postoji zavjet šutnje oko medicinskih pogrešaka

Novinarka Nataša Škaričić smatra da u Hrvatskoj postoji zavjet šutnje oko medicinske pogreške. Posebno ju zabrinjava, kako kaže, što državne institucije sudjeluju u zataškavanju.

“Ako netko danima nije prepoznao da dijete juri prema sepsi to je greška svih koji su sudjelovali u dijagnostici i liječenju, komentirala je za N1 Studio uživo Nataša Škaričić smrt dječaka u Metkoviću.

Ističe da oko medicinske pogreške u Hrvatskoj vlada zavjet šutnje. “Kada se zavjet šutnje probije, a probiju ga uglavnom mediji, onda vidite da sve državne institucije koje su uključene rade na tome da zataškaju slučaj i to se u pravilu dogodi na takve strašne načine da snimam i film o tome.”

To se, otkriva Škaričić, pokazalo vrlo izazovnim, jer već pet godina pokušavaju snimiti priče o medicinskim pogreškama, ali malo tko želi javno govoriti o tome.

Upozorava da su svi zdravstveni sustavi, sustavi s ugrađenom greškom, ali da je u hrvatskom slučaju specifično što se problem negira u svakom smislu. “Ne vodimo statistiku o neželjenim ishodima liječenja, statistiku o smrtnosti uslijed liječničke pogreške itd.”, istaknula je, piše N1.

Procurio preliminarni nalaz inspekcije oko smrti dječaka u Metkoviću: Nevjerojatan slijed postupaka i šetnje od vrata do vrata i na posljednje jutro života

Share This Article