Emotivnim govorom Lorenine majke završio prosvjed u Zadru: Podigli ste moje dijete svojom podrškom i spasili je od smrti

Članovi Facebook grupe “Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce” koja broji gotovo 2.500 članova prosvjedovali su u Zadru u znak podrške djevojci koju je pretukao Darko Kovačević “Daruvarac”.

Podsjetimo, Daruvarac je ranije ovoga tjedna pušten iz istražnog zatvora, a odluka o njegovom puštanju na slobodu izazvala je ogorčenje u javnosti. Ministar pravosuđa najavio je zbog ovog slučaja promjene ZKP-a, a reagirala je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Prosvjednici su ispred zgrade suda čitali svjedočanstva žena koje su doživjele nasilje.

“Jučer je bila Lorena. Danas može biti bilo koja od nas”, kažu.

“Želimo dati podršku svim žrtvama nasilja i da se ne žrtve kroz sudske procese na traumatizira dodatno”, rekla je jedna od organizatorica prosvjeda, Marija Jerončić, za N1

Poruke koje su prosvjednici nosil sa sobom usmjerene su prema hrvatskom pravosuđu. Građani Zadra razočarani su odlukama pravosuđa, poručuju kako se nadaju da postoji mogućnost da se u ovom konkretnom slučaju promijeni kvalifikacija kaznenog djela.

Okupljenima se na kraju skupa emotivno obratila i Lorenina majka.

“Počinitelj pije kavu na Kalelargi, a ona je zatvorena u kući. Dijete prisiljavaju da odustane od iskaza. Želim vam reći hvala jer ste podigli moje dijete svojom podrškom i spasili ste je od smrti”, rekla je kroz suze.

Organizatori prosvjeda apeliraju na DORH da promijeni kvalifikaciju za kazneno djelo koje se stavlja na teret Darku Kovačeviću u pokušaj ubojstva. Na taj bi način Daruvarac u istražnom zatvoru mogao biti godinu dana, a ne šest mjeseci kako što je to slučaj sada kad ga se tereti za nanošenje teških tjelesnih ozljeda.

14:56

Share This Article