VIDEO Nasilni prosvjedi u Parizu – stotine uhićenih

Iako je vlada predsjednika Emmanuela Macrona odustala od poreza na gorivo, novi prosvjedi u Francuskoj. Nezadovoljni gospodarskom politikom, građani Pariza četvrti su vikend na ulicama. Procjenjuje se da ih je oko 5000. Ponovno je izbio sukob prosvjednika i policije. Stotine su uhićene.

Još je svitalo kad su se prosvjednici počeli okupljati u glavnom gradu Francuske. Predsjednika Macrona optužuju da favorizira bogate i gradske stanovnike nad onima koji jedva preživljavaju u ruralnim dijelovima. Pozivaju ga na ostavku. Macron, 40-godišnji bivši investicijski bankar, od kritičara je već prozvan “predsjednikom bogatih”. Njegovo povećanje poreza na gorivo – koje je opravdavao prijelazom Francuske na “zelenije gospodarstvo” – uzrok je početka prosvjeda koji su se sad pretvorili u opću pobunu protiv visokih troškova života.

Diljem zemlje raspoređeno je 90 tisuća policajaca, a u Parizu i oklopna vozila. Neke od najvećih znamenitosti, zatvorene su zbog straha od nasilja. Policija je preporučila da trgovine i restorani na Elizejskim poljanama – budu zatvoreni. Vlasti žele izbjeći scenarij od prošlog vikenda, kada je u neredima ozlijeđno 130 ljudi, a 400 uhićeno, piše HRT.

Facebook Komentari