VIDEO Stanka na stanku u Saboru, HDZ skupio ruke za Lex Mikulić, zapelo na udomiteljstvu, koje je ipak izglasovano

Uz puno političke strasti, napetosti i prozivki, Hrvatski je sabor donio paket od šest zakona za cjelovitu mirovinsku reformu. Potom je uz nekoliko zatraženih stanki izglasovan i zakon o udomiteljstvu. Sabor će s radom i nastaviti u ponedjeljak.

Uslijedile su stanke, posljednja zato jer HDZ nema kvoruma.

Nakon stanke vladajući su skupili 78 ruku za kvorum. Zakon o mirovinskom osiguranju donesen je sa 77 ruku za.

Gordan Maras (SDP) kazao je da parlamentarno nasilje mora prestati. “Vi ste jedan od glavnih uzroka nervoze u Saboru i napetosti”. Prilikom prekida sjednice niste rekli koliko je ljudi glasovalo za, protiv i koliko je bilo suzdržano. Potom se javio i Peđa Grbin (SDP).

Zastupnici MOST-a napustili su sabornicu. Nikola Grmoja (MOST) kazao je da “ne želi više sudjelovati” te su zastupnici MOST-a napustili su sabornicu. “Nećemo sudjelovati u ovoj sramotnoj trgovini gdje zastupnici izabrani s liste SDP-a spašavaju ovu Vladu. Nema ključnih koalicijskih partnera HDZ-a poput Milorada Pupovca i zastupnika Dumbovića. Ako nije neugodno ovim zastupnicima, nama je neugodno”, rekao je Grmoja.

Zakon o obveznim mirovinskim fondovima prošao je sa 76 ruku za, jedna protiv. Izbila je svađa između Marasa i Milanke Opačić koja mu je poručila da nju nije kupio Bandić ni nitko jer je osvojila 25 tisuća preferencijskih glasova koje on neće skupiti nikada.

“Kolegica Opačić dobila je najbolju potvrdu onoga što radi frenetičnim aplauzom HDZ-ovaca”, rekao je Maras i dobio zabranu raspravljanja.

Jednoglasno je izglasovan zakon o dobrovoljnim mirovinskim fondovima – 78 zastupnika ga je poduprlo. O mirovinskim osiguravajućim društvima izjasnilo se pozitivno 77 zastupnika.

Nova stanka do 13:35, tražila Amsterdamska koalicija zbog zakona o poreznoj inspekciji.

Uslijedilo je glasovanje o amandmanima na prijedlog zakona o Državnog inspektoratu (Lex Mikulić, Lex Fotelja, Lex Uhljeb) te je potom zakon i usvojen. Usvojeno je nekoliko zakona o provedbi uredbi EU-a, sve sa 77 ruku, dva SDP-ova prebjega osigurala usvajanje zakona.

HNS je zatražio stanku prije donošenja zakona o udomiteljstvu, a zbog svog amandmana o udomiteljstvu za istospolne zajednice, nastavak u 14:30.

Nakon HNS-ove stanke, HDZ traži stanku, kao i Klub nacionalnih manjina, stanka do 14:53.

Nakon stanke:

Zakon o udomiteljstvu izglasovan je sa 72 glasa za, 6 suzdržanih (tu su i HNS-ovi) i četiri protiv.

Share This Article