Ravnatelj policije o uhićenjima ratnih zločinaca po Vukovaru: Očekujem ih još

Ravnatelj policije Nikola Milina u RTL-u Danas govorio je o detaljima istraga ratnih zločina u Vukovaru

Dan nakon uhićenja petorice Srba iz Vukovara iz MUP-a otkrivaju da je podnesena kaznena prijava protiv dvojice jer su kao pripadnici srpskih paravojnih postrojbi 1991. godine sudjelovali u protupravnom zatvaranju i zlostavljanju civila na području vukovarskih četvrti Petrova Gora i Sajmište. Sudac istrage osječkog Županijskog suda u petak je odredio jednomjesečni istražni zatvor.

Pritvor osumnjičenima za ratne zločine: ‘Gušio ga do gubitka svijesti i izbo po grkljanu’
Optuženi su da su zarobljenike gazili, ubadali, udarali šakama, palicama i električnim kabelima, te gušili do gubitka svijesti. Iz MUP-a inače priznaju da je uz intenziviranje krim istraga uočena prijašnja manjkava komunikacija s obiteljima žrtava i svjedocima tih događaja, kao i loša koordiniranost s tijelima važnim za procesuiranje ratnih zločina.

Slučaj je iz Bruxellesa komentirao hrvatski ministar pravosuđa.

“Ne mogu vjerovati da je to posljedica prosvjeda u Vukovaru, jer to su predmeti na kojima se dugo radi. Ratni zločini su zločini koji ne zastarjevaju i još je daleki tijek postupka u svim stvarima koje su pokrenute. I dalje je neizvjestan ishod, a i dalje ostaju problemi o kojima smo govorili, nedostupnost dokumenata i svjedoka, ali mi stvaramo uvjete da se na tome radi”, rekao je Dražen Bošnjaković.

Ravnatelj policije Nikola Milina govorio je u RTL-u Danas o istragama ratnih zločina u Vukovaru.

Koliko su dugo trajale pripreme za ovu akciju i je li bilo pritisaka jer se govori da je sve došlo u vrijeme nakon Kolone sjećanja i prosvjeda u Vukovaru?

Nikakvih pritisaka nema. Hrvatska policija profesionalno radi svoj posao. Pitanje istraživanja ratnih zločina je jedno od glavnih prioriteta u radu Ravnateljstva policije. I prije prosvjeda smo mi osnažili rad po pitanju ratnih zločina. Ove godine smo podnijeli ukupno 26 kaznenih prijava. Radna skupina je oformljena u veljači, u travnju je podnesena prva kaznena prijava, a ovo je već četvrta kaznena prijava za šest kaznenih djela samo na području Vukovara.

Kada govorimo o posljednjem uhićenju u Vukovaru kada ste imali definitvne dokaze u tom slučaju?

Naglašavam da to nema nikakve veze s tajmingom. Kada su se stekli uvjeti i da se prikupilo dovoljno dokaza tada je policija i dužna podnijeti kaznenu prijavu, a sve se to radi u koordinaciji s DORH-om.

Što je s preostalom trojicom koji su jučer privedeni?

Oni su trebali dati određena korisna saznanja i u ovom trenutku za njih još nema osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina.

Možete li javnosti objasniti kako je išla ta akcija, je li imala kodno ime, koliko policajaca sudjeluje u tome, tko je izdao zapovjed da se krene u uhićenja…

To je bilo višemjesečno kriminalističko istraživanje i nema govora o određenom tajmingu. Sve smo koordinirali s DORH-om, a što se tiče snaga, mi uvijek planiramo koliko je potrebno. U konkretnom slučaju nije bilo posebnog kodnog imena.

Istraživanje ide dalje… znači li da će biti još uhićenja?

Mogu samo reći da će hrvatska policija i dalje s punom posvećenošću nastaviti raditi po pitanju istraživanja ratnih zločina jer su to najteža kaznena djela po pitanju čovječnosti i ljudskog dostojanstva. Očekujuem da u koordinaciji sa svim drugim službama da će biti još rezultata.

RTL-ova Potraga je prije mjesec dana donijela opsežnu reportažu o zločinima u “Veleprometu”. Četvero od petero svjedoka iz naše priče pozvani su da daju iskaz na DORH-u. Je li prilika da se rasvijetli i slučaj “Veleprometa”?

U analizi naše radne skupine upravo je uočen nedostatak komunikacije sa žrtvama i svjedocima kaznenih djela. I ovo je dokaz da sva tijela snažnije rade i obavljaju sve potrebne razgovore i prikupljaju saznanja. Kad dođe do toga da se utvrdi osnovana sumnja tada će se krenuti u realizaciju.

Bit će još akcija?

Kao ravnatelj policije očekujem još rezultata po pitanju istraživanja ratnih zločina.

Penava o tome kako je moguće da netko 16 godina radi u Gradskoj upravi, a osumnjičen je za ratni zločin

Facebook Komentari