Tolušić: Prošli mjesec isplaćeno 1,1 milijardi kuna avansa poticaja, najviše do sada

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izvijestio je u četvrtak, tijekom saborske rasprave o prijedlogu zakona o poljoprivredi da je prošli mjesec poljoprivrednicima isplaćeno 1,1 milijardu kuna avansa poticaja, što je “najveći avans ikada isplaćen”.

“Poljoprivrednici vide svjetlo na kraju tunela”, rekao je ministar Tolušić, navodeći da će naši poljoprivrednici nastaviti primati iste ili veće poticaje nego u ovoj godini.

Naglasio je da su poticaji koje hrvatski poljoprivrednici dobivaju među većima ili čak najvećima na razini Europske unije.

“Unija daje određeni iznos novca, Hrvatska dodaje koliko može, a rezultat toga je prošli mjesec isplaćenih 1, 1 milijardi kuna avansa poticaja”, naglasio je ministar poljoprivrede, poručujući da poticaji “u svakom slučaju neće padati”.

Ministarstvo, naglasio je, želi razvijati male i srednje poljoprivrednike, a ne gušiti velike. Prioritet je stočarstvo, pa time i svinjogojstvo, koje je unatrag dvadesetak godina dovedeno na vrlo niske razine.

“Slažem se, moramo podići svijest građana da kupuju hrvatsko, a ako se netko za to bori, onda je to je Ministarstvo poljoprivrede, odgovorio je zastupniku Miri Bulju (Most) koji upozorava da se Hrvatska približava uvozu prehrambenih proizvoda u iznosu od tri milijarde kuna, od čega svinjetine više od milijarde kuna.

Ministar Tolušić suglasio se da hrvatska poljoprivreda treba pomoć.

“Dvadeset godina nije bilo prave politike, moramo nešto mijenjati i mijenjamo”, uzvratio je Ivanu Lovrinoviću (PH) koji je ustvrdio da poljoprivredna proizvodnja od osamostaljenja nije bila manja.

OPG-ovi propadaju, broj mljekara sa nekadašnjih se 60 tisuća smanjio na 3. 750, rekao je zastupnik.

Odgovarajući Sonji Čikotić (Most,), ministar je otkrio da je dogovorena izrada Strategije razvoja poljoprivrede, koja nije bila izrađena zadnjih 20 godina.

Potrebu izrade te Strategije naglasio je i HDZ-ov Josip Križanić koji se osvrnuo i na “predstavu” koju je dan ranije priredila oporba protiveći se prijedlogu da se o zakonu o poljoprivredi, umjesto u četvrtak ujutro, kako je bilo najavljeno, raspravlja u srijedu poslijepodne.

“Imali smo predstavu, očekivao sam da će danas sabornica biti puna, no danas nas nema više nego jučer, čak nas je i manje,” upozorio je zastupnik Križanić.

Predloženim zakonom o poljoprivredi uređuju se ciljevi i mjere poljoprivredne politike i stvara okvir za njihovo provođenje.

Osigurava se nastavak provedbe izravnih plaćanja, jasnije se definira zakonski temelj za sprječavanje i smanjenje nastajanja otpada od hrane, definira se doniranje hrane, uvode međunarodni standardi za hranu. Ministarstvo poljoprivrede imenuje se središnjim i koordinacijskim nacionalnim tijelom za poslove vezane uz Codex Alimentarius. Uz navedeno, jasnije su propisani i skraćeni rokovi u postupcima registracije i zaštite naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, priopćila je Vlada.

Share This Article