Psihologinja otkriva kako prepoznati sociopate

Australska psihologinja Marny Lishman je za portal Femail objasnila kako se može prepoznati da je netko sociopat.

Objasnila je i kako su šarm i društvenost uobičajene osobine sociopata i da, premda često izgleda kao da su u svakom smislu funkcionalne osobe, sociopati često ne osjećaju kajanje za niti jedan svoj postupak. Dr. Lishman je sastavila i popis ponašanja po kojem se lakše mogu prepoznati osobe s ovim psihičkim poremećajem, prenose 24 sata.

Mnogi riječ ‘sociopat’ koriste prelako, da bi opisali nekog tko im nije drag. Ipak, rijetki zaista razumiju što taj termin znači: mnogi sociopati zapravo boluju od oblika antisocijalnog poremećaja ličnosti (APL), a kao rezultat toga nemaju gotovo nikakav osjećaj za razliku između dobrog i lošeg te rijetko kada mare za tuđe osjećaje.

Istraživanje je pokazalo da čak jedan od 25 ljudi ima neke od osobina sociopata što znači da ih vjerojatno poznajete barem nekoliko, a moguće je i da ste s jednim i u vezi a toga niste svjesni – pogotovo jer je često riječ o šarmantnim i iznimno karizmatičnim osobama.

Prema riječima dr. Marny Lishman, jedna od definicija sociopata je ‘osoba koja može imati dijagnozu antisocijalnog poremećaja ličnosti i koja drugima može nesvjesno nauditi, često bez osjećaja kajanja’.

“Sociopati nam obično ‘na prvu’ djeluju funkcionalno te su često šarmantni i uspješni no njima obično, ponekad i bez da su toga i sami svjesni, upravljaju osjećaji srama i krivnje”, rekla je.

Mnogi od njih drugima stalno laskaju i dijele komplimente, no riječ je o usvojenoj, naučenoj vještini: često znaju točno što kada i kome reći da bi se svidjeli ljudima.

“Sociopati će svoj šarm u punom sjaju pokazati na samom početku veze pa se obično svide baš onima koji imaju naglašen osjećaj za empatiju i za druge”, objasnila je dr. Lishman i dodala da imaju tendenciju ‘nesvjesno početi manipulirati i potpuno promijeniti svoje ponašanje, pa čak postati i zli čim stvari nisu onakve kako bi oni htjeli’.

Nedostaje im morala, a kad žele da bude po njihovom, nemaju obzira za druge i mogu biti okrutni, što je poprilično zbunjujuće za one koji su s njima u vezi.

Jedne od glavnih karakteristika sociopata su manipulacija i potreba za kontrolom.

Uglavnom lažu da bi sebe zaštitili, a često brzo uoče tuđe mane, da se od drugih mogu zaštiti ako ih za nešto prozovu.

Budući da ovaj poremećaj dolazi sa umanjenim socijalnim vještinama, na radnom se mjestu obično suočavaju sa brojnim poteškoćama.

Facebook Komentari