VIDEO Pariz kao ratna zona: Gore barikade na ulici, policija upotrijebila suzavac i vodene topove

Nekoliko tisuća ljudi i danas je izašlo na ulice Pariza kako bi prosvjedovali protiv poskupljenja goriva. Policija je na prosvjednike, koji su se okupili na Champs-Élyséesu ispalila suzavac te upotrijebila vodene topove.

Prosvjedi “žutih prsluka”, prerasli su u zadnjih nekoliko dana u prosvjed protiv vlade predsjednika Emmanuela Macrona. Peticiju protiv povećanja poreza potpisalo je više od 800.000 ljudi.

Kako javlja francuski BFMTV na ulicama je 5.000 prosvjednika.

Tijekom prosvjeda prošle subote sedam je osoba teško ozlijeđeno, a jedna je žena poginula. Policija je priopćila kako je mobilizirala više od 3000 policajaca, kako bi nerede u Parizu dovela pod kontrolu, a policija je i uvela zaštitu i postavila svoje snage oko državnih zgrada. Za sada nema informacija o uhićenima niti ozlijeđenima, iako se na snimkama vidi kako policija prosvjednike udara pendrecima.

Procjenjuje se da u prosvjedima protiv Macronove ekonomske politike sudjeluje više tisuća ljuda, a neke procjene govore da će ih pristići i do 30.000.

Neki su prosvjednici pjevali Marseljezu dok su drugi nosili transparente na kojima je pisalo “Macron, daj ostavku” i “Macron, lopov”. Snage sigurnosti se pribojavaju da bi se među prosvjednike mogli ubaciti krajnji ljevičari i krajnji desničari.

Francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner izjavio je o prosvjednicima na press konferenciji: “Njihova sloboda izražavanja bit će zajamčena, ali ona ne smije biti na šteti sigurnosti, na teret javnog reda i mira. Nema slobode bez javnog reda”, izjavio je ministar u petak navečer.

Inicijativa „Žutih prsluka“ nastala je preko društvenih mreža,a ime je dobila nakon što su prosvjednici pozvani da odjenu žute fluorescentne prsluke i blokiraju promet.

Gorivo je u ovoj godini poraslo za 16 posto, prenosi CNN, no prosvjednici se protive i povećanju poreza, te Macronovoj politici općenito, te velikoj razlici između siromašnih i bogatih, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari