Stiže spomenik dr. Tuđmanu, Bandić: Mi bi se poklali za vratove, lijevi i desni. Najveći uspjeh Tuđmana je što nije to dozvolio

Zagreb uskoro dobiva još jedan spomenik – onaj prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Dovršen je spomenik prvog hrvatskog predsjednika koji će biti postavljen na platou između Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i Gradskog poglavarstva.

Kip autora Kuzme Kovačića visok je 4,2 metra, a na mjesto nasuprot budućeg spomenika Domovini bit će postavljen 10. prosinca.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić izjavio je kako u gradu Zagrebu ne postoji bolje mjesto za kip prvog hrvatskog predsjednika.

“Boljeg mjesta u Zagrebu nema za spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, a još će za godinu dana gledati svoje djelo, spomenik Domovini”, rekao je Bandić dodavši kako je u pitanju “najljepši i najveći spomenik, kakav i dolikuje prvom hrvatskom predsjedniku”.

Kovačićev kip je opisao kao “viziju, budućnost, odlučnost, dosljednost”.

“To je čovjek kakav je i bio”, zaključio je Bandić.

“Da nije bilo branitelja pod vodstvom Tuđmana, mi ne bismo imali Hrvatsku. Mi bi se poklali za vratove, lijevi i desni. Najveći uspjeh Tuđmana je što nije to dozvolio, ja se sjećam tih vremena i kad budem pisao memoare nešto ću o tome napisati”, rekao je Bandić.

Dodao je i kako “mi Hrvati jedni drugima ne možemo oprostiti uspjeh”, a osvrnuo se i na Tuđmanove nasljednike na funkciji predsjednika.

“Bio je prvi predsjednik međunarodno priznate Hrvatske… Moramo priznati nekome kad je zaslužan za nešto. Prvi je odgovornost i prvi je žrtva”, izjavio je gradonačelnik.

O kipu je progovorio i autor, kipar Kuzma Kovačić.

“Oblikujući kip vodio sam se ovim mislima koje je gradonačelnik iznio. Htio sam napraviti portretnu figuru koja je simbol hrvatske slobode u koju nas je predsjednik Tuđman poveo i tako sam ga napravio. Os figure je u nagibu i to govori da nas je taj čovjek poveo u slobodu. Simbol je to forme kojoj sam nastojao utkati dušu živog Tuđmana, da s nama bude živi Tuđman. Figura u bronci je gotova, treba ju još patinirati, a bit će postavljen na kamenom postolju, na lijepom mjestu i vjerujem da će svojim dimenzijama i formom skladno dominirati prostorom”

Facebook Komentari