Pavić otkrio koliko će se ublažiti penalizacija predviđena mirovinskom reformom

Gostujući u Intervjuu tjedna Media servisa ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić ekskluzivno nam je otkrio koliko će se ublažiti penalizacija predviđena mirovinskom reformom. Osvrnuo se i na sindikate javnih službi koji su odbili danas doći na novi krug razgovora jer su nezadovoljni povećanjem osnovice plaće za 3 posto. S ministrom Pavićem razgovarala je Andrea Barać.

Uoči drugog čitanja paketa zakona mirovinske reforme u Saboru, ministar Pavić otkrio nam je koliko će se ublažiti penalizacija, odnosno ranije umirovljenje.

“Sa sadašnjih 0,34 posto po mjesecu na 0,3. Tako je bilo i 1999. i takav sustav ima i Njemačka. Što znači da će za 5 godina mirovina biti manja za 18 posto, a ne 20 kako je bilo u originalnom prijedlogu”.

No tu nije kraj izmjenama.

“Sad će se u oba ciklusa mirovine usklađivati 70-30 i ono što smo obećali da ćemo povećati najniže mirovine za dodatnih 3,13 posto pored samog usklađivanja”.

Treća komponenta jest ulaganje mirovinskih fondova u start upove. Iako stručnjaci kažu da je to rizičan potez, ministar ne strahuje.

“Ako ulažemo u platforme, ako zajedno s HANFA-om razradimo upravljanje rizicima i ako tih 100-tinjak miijuna kuna uspije u Hrvatskoj stvoriti novog Rimca, Prpića ili takve ljude, ja ne vidim gdje je tu problem. Imat ćemo samo dodana radna mjesta više vrijednosti koja će i omogućit našim građanima da imaju dobre plaće i da ostanu u RH”.

No sindikati ne odustaju od prikupljanja potpisa za referendum oko mirovinske reforme. I dalje žele da se vrati granica za mirovinu sa 67 na 65 godina. Pavić podsjeća da je prosječni radni staž u Hrvatskoj 30 godina, dok je on na razini Europe 35. I tu umiruje građane.

“Većina njih će moći u mirovinu između 60. i 65. godine. Postoji nešto što se zove institut dugotrajnog osiguranika što znači da svatko tko dospije do 60 godina i 41 godinu staža može ići bez ikakve penalizacije u mirovinu. Oni koji ulaze na tržište rada s 18-19 godina moći će ići u mirovinu sa 60, a oni koji studiraju do 24. godine i imaju 41 godinu staža, moći će ići u mirovinu sa 65”.

Iako je Vlada danas pozvala sindikate javnih službi na novi krug razgovora, sindikati su to odbili i pokrenuli proces mirenja. Ministar Pavić još jednom je istaknuo da je povećanje osnovice plaće od 3 posto maksimum koji mogu ponuditi i da za to Uljanik nije nikakvo opravdanje.

“To je pitanje procedure da su pokrenuli proces mirenja i da sada čekamo odluku Vlade. To je sasvim normalno i dogovorili smo se za sastanak sutra. Ono što me čudi jest reakcija oporbe, pogotovo SDP-a kada znamo da je SDP-ova vlada samo jednu godinu isplatila božićnicu i regres, smanjila 3 posto koeficijente i da su tada pokazali kakav je njihov odnos prema državnim i javnim službenicima”.

Za kraj se osvrnuo na mjere aktivne politike zapošljavanja, za koje kaže da su itekako urodile plodom.

“Ova Vlada je u 2 godine izdvojila u mjere aktivne politike zapošljavanja nego cijela vlada u prethodnom mandatu. Ove godine imamo dvostruko više korisnika mjera za samozapošljavanje. Posebno sam ponosan na mjeru pripravništva gdje država daje pola ukupnog troška plaće bez gornjeg ograničenja. S obzirom da imamo mladu populaciju umirovljenika koji imaju 5 godina manje staža nego prosjek EU-a, omogućit ćemo svima da rade do pola radnog vremena i aktiviraju se na tržište rada”.

Facebook Komentari