Novinarsko-književnim susretom Grad – to ste vi! završeni Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Foto: Hrvatski radio Vukovar

U spomen na Sinišu Glavaševića, novinara, urednika, ratnog izvjestitelja i književnika koji je 20. studenoga 1991. godine mučki ubijen na Ovčari, Gradska knjižnica Vukovar, Hrvatski radio Vukovar i Društvo hrvatskih književnika po 14. su puta u okviru Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. organizirali program pod nazivom Novinarsko-književni susret Grad – to ste vi!

Novinarsko-književnički susreti utemeljuju se kao manifestacija koja će na najprimjereniji način sačuvati uspomenu na Sinišu Glavaševića i sve žrtve u Domovinskome ratu te ih sačuvati od zaborava s plemenitim ciljem da se sličan zločin nikada i nigdje ne ponovi. Poseban naglasak stavlja se na dimenzije zločina na Ovčari gdje su žrtve bile ranjenici i civili vukovarske bolnice.

Tematski razgovor ovogodišnjeg novinarsko-književničkog susreta Grad- to ste Vi nosi naziv „ Glas nade“.
-Ovaj naziv pomno je odabran obzirom na činjenicu da je glas pokojnoga kolege Siniše Glavaševića koji je putem radijskoga etera tijekom 87 dana krvave bitke svim građanima u civilnim skloništima i podrumima te hrvatskim braniteljima na prvim crtama bojišnice tijekom ratne 1991. godine uistinu i predstavljao glas nade koji ih je hrabrio i podizao im moral, rekao je Robert Rac direktor Hrvatskog radija Vukovar dodajući kako djelatnici Hrvatskog radija Vukovar iz 1991. godine nisu bili klasični ratni izvjestitelji.
-Ratni izvjestitelji svojim odlukama i u dogovoru s uredništvima medijskih kuća za koje rade odlaze izvještavati s nekog ratom zahvaćenog područja. Novinari HRV-a 1991. godine nisu odlazili u rat, nego je rat dolazio k njima tako da ne možemo govoriti o klasičnim ratnim izvjestiteljima budući da su ratno izvjestiteljstvo morali savladati preko noći mimo svoje volje, rekao je Rac naglašavajući kako je Siniša Glavašević tvorac hrvatskog ratnog izvjestiteljstva i zbog istine je izgubio život.

-Trudimo se njegovati spomen na ime Siniše Glavaševića s obzirom na to što je ostavio u ostavštini svima nama, a to je ljudskost i toplina i ne samo ljubav prema gradu nego prema svemu onome što radimo, rekla je ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić.

O Siniši Glavaševiću govorili su Zoltan Kabok, novinar i ratni izvjestitelj RTL-a, Mirko Ćurić, dopredsjednik Društva hrvatskih književnika te Goran Rem, pjesnik i književni znanstvenik s Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Mirko Ćurić, dopredsjednik Društva hrvatskih književnika naglasio je kako su Glavaševićeva izvješća teško ponovljiva jer je u njima istovremeno govorio o stravičnim stvarima, ali i ljudima davao nadu i vjeru da će biti bolje.

-Tu nadu i povjerenje da će biti bolje i da ćemo izdržati, taj osjećaj trebamo zadržati i danas, rekao je Ćurić te dodao kako je tužan što smo izgubili takvog autora, velikog novinara i velikog književnika. Drago mu je, rekao je, što se manifestacija svake godine održava jer je sjećanje na Sinišu Glavaševića i cijeli doprinos novinara HRV-a i književnika koji su tada djelovali u gradu izuzetno značajan i velik.

-Siniša je bio sinonim, ali i snaga Vukovara. Svi oni koji su radili na čelu s njim bili su više od ratnih izvjestitelja, bili su glas, savjest, razum i snaga ovoga grada i bez njih Vukovar ne bi bio Vukovar. Od njih se može puno naučiti i puno toga primijeniti u moralnom i etičkom smislu, rekao je Zoltan Kabok, novinar i ratni izvjestitelj RTL-a.

Nazočne na 14. novinarskom susretu u ime ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek pozdravio je ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru Petar Elez, a ispred Grada Vukovara zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić.

Tijekom Domovinskog rata Siniša Glavašević bio je urednik Hrvatskog radija Vukovar i ratni izvjestitelj. Nakon okupacija Vukovara, odveden je 19. studenoga 1991. godine iz vukovarske bolnice zajedno s drugim ranjenicima. Ubijen je na Ovčari 20. 11. 1991. , a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice na Ovčari s još 199 žrtava.

Osim Siniše Glavaševića, u agresiji na Vukovar 1991. poginuli su i djelatnici vukovarskog radija- Stjepan Penić, Vladimir Levar, Branko Polovina i Zdenko Purgar.

Četrnaestim novinarsko-književničkim susretom „Grad – to ste vi“ završeno je ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.godine., a predstavnici Gradske knjižnice Vukovar i Hrvatskoga radija Vukovar u prijepodnevnim su satima položili vijenac i upalili svijeću podno njegove spomen biste u holu zgrade HRV-a, piše Hrvatski radio vukovar.

Share This Article