Plenković o krizi Vlade koje nema i zahtjevima Bandićevog kluba, kojih, gle čuda, priznaje da ima

Premijer Andrej Plenković boravio je u Senju i tom je prilikom odgovarao na pitanja novinara.

Komentirao je odnos HDZ-a s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa.

Ako treba odgovoriti na upite Povjerenstva, Vlada će odgovoriti, HDZ će odgovoriti, što se nas tiče nema nikakvih otvorenih pitanja, nikakvih problema, nikakvog sukoba interesa, sve je u skladu sa zakonom, onako kako treba biti, rekao je Plenković, dodavši da nije primijetio nikakve serijske napade od strane HDZ-ova članstva na državne institucije i samo Povjerenstvo. Premijer je usto istaknuo i da nema nikakvih dilema oko računa i dnevnica za putovanja dužnosnika, te da je glasnogovornik Vlade medije već upoznao s tim.

Dotaknuo se i uvjeta Kluba Milana Bandića, koji kaže da je u pregovorima o proračunu uvjet za njihovu potporu to da se financiraju udžbenici za sve osnovne škole u Republici Hrvatskoj.

Vidio sam danas da je ta tema u medijima, klub je prenio tu poruku ministru financija. Vidjet ćemo. Važno je da se realno sagleda proračun, prihodovne i rashodovne strane. Bit će ovih dana razgovora o tome unutar parlamentarne većine, rekao je Plenković.

Dotaknuvši se inauguracije članova Predsjedništva BiH, Plenković je istaknuo da je bila dobra rasprava na Odboru za vanjske poslove.

Sudjelovao je veliki broj država članica na raspravi o rezultatima općih izbora u BiH. Pozicija Republike Hrvatske je sasvim jasna, smatramo da je nužno donijeti novi izborni zakon, poštivati načelo jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda, izbjegavati da pripadnici većinskog naroda, što je u ovom slučaju bošnjački, biraju drugom narodu, Hrvatima, njihova predstavnika. To nije dobro ni za kasnije funkcioniranje vlasti. Naša je pozicija tu čvrsta i bit će čvrsta dok se to ne riješi, rekao je Plenković.

Komentirao je i UN-ov Globalni kompakt o izbjeglicama. Rekao je da o njemu nije razgovarao s predsjednicom, kao i da nije vidio da itko od zemalja iz okoline problematizira taj kompakt.

Koliko znam, ta će rezolucija biti usvojena u kontekstu onoga što se naziva jedna omnibus rezolucija. Mi ćemo je prevesti na hrvatski, dostaviti javnosti, ali nije poprimila ovako široke razmjere kao globalni kompakt o migracijama. Niti trunke kakofonije na razini Vlade nije bilo, rekao je Plenković, javlja N1.

Moćni Bandićev klub se uzjogunio i poručio Zdravku Mariću: Ništa od proračuna ako ne dobijemo….

Facebook Komentari