Odavanje počasti žrtvama u “Veleprometu” i na Ovčari

Misom zadušnicom koju je služio vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić te polaganjem vijenca i paljenjem svijeća podno spomen ploče obilježena je 27. obljetnica stradanja Vukovaraca u Veleprometu, gdje su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe još u rujnu 1991. osnovale prihvatni centar u kojem su zatvarani, mučeni i ubijani zarobljeni hrvatski branitelji i civili.

Prema podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, kroz Velepromet je prošlo oko 10.000 osoba, a ubijeno je više od 700 zatočenika.

Vukovarka Ružica Barbarić je tijekom zatočeništva u Veleprometu bila silovana, tučena i maltretirana: Bilo je strašno. Nakon zarobljavanja vodili su me po kućama i silovali. Ni sama ne znam kako sam to uspjela preživjeti. Bilo je strašno. Dvadeset godina nakon toga stravičnog iskustva nisam mogla spavati. Radili su nam što su htjeli. Za ovaj zločin, a nisam bila jedina žena koja je silovana, nitko nije odgovarao, kazala je novinarima.

Od Memorijalnog groblja pa do Ovčare održan je mimohod djece poginulih hrvatskih branitelja.

Večeras će se održati novinarsko-književnički susreti “Grad – to ste vi” u spomen na urednika i novinara Hrvatskog radija Vukovar Sinišu Glavaševića, ubijenog na Ovčari.

Na tamošnjem poljoprivrednom dobru 20. studenoga 1991. godine pobijeno je 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice, zajedno s još pedesetak osoba za čijom sudbinom se još uvijek traga.

Podno spomen obilježja na Ovčari vijence će položiti i svijeće zapaliti brojna izaslanstva, piše HRT.

Share This Article