Svjetlosna rijeka sjećanja u spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u obrani Vukovara 1991.

Foto: Hrvatski radio Vukovar

U okviru projekta „Svjetlosna rijeka sjećanja“ u spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u obrani Vukovara 1991. u Dunav je kod dvorca Eltz pušteno nekoliko tisuća upaljenih crvenih i bijelih lampiona.

Događaj tradicionalno, već desetu godinu za redom organizira Gradski muzej Vukovar, a lampioni su u Dunav pušteni iz vukovarskog vodenog autobusa Magenta 1 i brodica moto-nautičkog kluba Sveti Bono uz pomoć volontera.
Crveni lampioni puštaju se u spomen na nestale osobe, a bijeli za poginule.

-Ovo je jedna veličanstvena slika. Stotine svijeća, stotine svjetlosti putuju Dunavom u čast poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i naših sugrađana. Naša Svjetlosna rijeka sjećanja utapa se u zajedničko svjetlo svih gradova koji su palili lampione duž ulica koje nose ime našega grada ili u glavnim ulicama i svi smo ujedinjeni u mislima na Vukovar i odavanje počasti žrtvama, rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić.

Autor projekta “Svjetlosna rijeka sjećanja” je arhitekt Željko Kovačić.

-Priča potječe iz Japana i po njoj svijetlost lampiona koji putuju niz rijeku osvjetljava put dušama umrlih, pojašnjava Marić, piše Hrvatski radio Vukovar.

Share This Article