Plenkovića toliko boli Živi zid da je i na EPP-u progovorio; Otkrio i kakav uspjeh HDZ-a očekuje na EU izborima, a to nije nešto veliko

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković snažno je u četvrtak u Helsinkiju u govoru na kongresu Europske pučke stranke (EPP) osudio populizam, koji sije strah i koji je promijenio političku arhitekturu EU-a, istaknuvši da europski pučani nude rješenja za razliku od populista.

Plenković se u svom govoru na stranačkom kongresu EPP-a u Helsinkiju dotaknuo ključnih izazova koji stoje pred EU-om, poput sigurnosti, migracija, te očuvanja šengenskog prostora.

Rekao je da probleme migracija treba rješavati na njihovu izvoru, da EU treba jačati granice i štititi šengenski prostor. “Mi smo narodnjačka stranka i moramo pokazati da je naša poruka jača od populističkih, koje siju strah i nude jednostavna rješenja bez odgovornosti da će ih provesti”, rekao je.

Dodao je da će njegova stranka na sljedećim europskim izborima osvojiti najmanje 40 posto zastupničkih mjesta koje Hrvatska daje u Europski parlament.

“HDZ će dobiti 40 posto hrvatskih zastupničkih mjesta”, rekao je Plenković na kongresu na kojem se bira vodeći kandidat te političke grupacije desnog centra za sljedeće izbore za Europski parlament koji će se održati od 23. do 24. svibnja 2019.

Plenković je rekao da dolazi iz najmlađe članice EU-a, koja želi biti dio dubljih europskih integracija, ući u šengenski prostor i eurozonu.

Dodao je kako očekuje da će novi sedmogodišnji europski proračun voditi računa o regionalnim nejednakostima, posebice u zemljama koje su pogođene demografskim opadanjem. Dotaknuo je i četvrtu industrijsku revoluciju, ističući da treba uhvatiti korak s onim koji idu brže u tehnološkom napretku, prenosi N1.

Podsjetimo, dvojica kandidata, Nijemac Manfred Weber i Finac Alexander Stubb u utrci su za vodećeg kandidata Europske pučke stranke (EPP), najjače političke skupine u Europskom parlamentu. Kandidat će se birati u četvrtak tajnim glasovanjem 758 izaslanika na kongresu u Helsinkiju. On bi u studenom 2019. mogao zamijeniti Luksemburžanina Jean-Claudea Junckera na dužnosti predsjednika Europske komisije.

Facebook Komentari