VIDEO Bandić objasnio čime je zaslužio Putinov orden; Šumadija je pitoma kao i naša Slavonija, rekao sam da državnici donose odluku za generacije

HRT donosi ekskluzivni intervju sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem neposredno nakon što mu je na svečanosti u Kremlju ruski predsjednik Vladimir Putin uručio odlikovanje “Red prijateljstva” za zasluge na polju jačanja prijateljstva i suradnje među narodima.

S gradonačelnikom Bandićem razgovarala je novinarka HRT-a Kristina Pešić.

“Prijateljstvo između Moskve i Zagreba datira od veljače 2001. Uskoro ćemo obilježiti 20 godina s Danima Moskve u Zagrebu i Danima Zagreba u Moskvi. Boljeg predvečerja od te nagrade Družbe ili prijateljstva nije moglo biti. Kažu da državnici donose odluke i rade za generacije, a političari za mandat. A budući da sam ja čovjek koji ima puno mandata, katkad mogu i ja donijeti neku državničku odluku. Treba rušiti stereotipe, pomjerati granice i razvijati prijateljstvo i suradnju između dva prijateljska grada i naroda, Moskve i Zagreba, Rusa i Hrvata, i ne biti inferiroran s obzirom na naše katoličko podrijetlo. Mislim da mi možemo surađivati isto s Rusima kao što surađuju naši prijatelji preko Dunava, Srbi. Moramo rušiti stereotipe. Rekao sam da državnici donose odluku za generacije, a političari za mandat”, objasnio je Bandić kako je zaslužio odlikovanje.

Bandić je reagirao i na prozivanja splitskih logoraša vezano za posjet gradonačelnika Jagodine Dragana Markovića Palme, kao i Darinka Kosora za kojeg je rekao da je “jedan divan čovjek s jednom frapantnom političkom karijerom. On je uistinu budućnost ove zemlje, rekao je. Izjavio je da će otići u uzvratni posjet u Jagodinu prvom prilikom.

“Šumadija je pitoma kao i naša Slavonija. Rušimo barijere u glavama, rušimo stereotipe i surađujmo. Povijest ne možemo promijeniti, ali na budućnost možemo utjecati”, rekao je za HRT.

Doznajte bi li gradonačelnik Bandić preuzeo neke oblike Putinova vladanja. Također je odgovorio na pitanja o svojem klubu zastupnika u Saboru u videu koji možete pogledati OVDJE.

Državnici, kako kažu Palma i Bandić, dogovorili suradnju: Želimo napraviti odnose kao u staroj Jugoslaviji

Putin uručio zagrebačkome gradonačelniku Milanu Bandiću visoko odlikovanje

Državnici, kako kažu Palma i Bandić, dogovorili suradnju: Želimo napraviti odnose kao u staroj Jugoslaviji

Share This Article