Prvi fleksibilni pametni telefon nije predstavio nijedan od velikih igrača – cijena je paprena

Očekivali smo da će neki od velikih igrača u mobilnoj industriji poput Samsunga ili Huaweija, prvi na tržište izbaciti pametni telefon s fleksibilnim ekranom, piše Zimo.hr.

O tome se već govori neko vrijeme, a LG je najavio kako će svoj uređaj predstaviti na CES-u u siječnju 2019. godine.

No, prvi komercijalno dostupni pametni telefon s fleksibilnim ekranom na tržištu se pojavio iz potpuno neočekivanog smjera.

Američka tvrtka Royole predstavila je svoj “FlexPai”, kombinaciju pametnog telefona i tableta koji ima fleksibilan ekran i iznenadila sve.

FlexPai temelji se na Royoleovoj Flexible+ platform, koja se, kako tvrde iz tvrtke, može jednostavno ugraditi u cijeli niz proizvoda i pronaći cijeli niz primjena u različitim industrijama.

Royoleov FlexPai fleksibilni pametni telefon nudi korisnicima mobilnih telefona revolucionarno, potpuno drugačije iskustvo u odnosu na tradicionalne telefone. Rješava problem velikih ekrana i prenosivosti, a istovremeno daje potpuno novu dimenziju sučelju između čovjeka i stroja, istaknuo je osnivač Royolea, Bill Liu.

Ističu kako FlexPai podržava način rada u kojmem je ekran podijeljen, kao i rad u više aplikacija odjednom. Navodno funkcionira poput računala i pruža ugodno iskustvo gledanja videa i igranja video igara.

Kad je preklopljen, FlexPai trebao bi podržavati rad na dva individualna ekrana koji su u međusobnoj interakciji, ali i mogu funkcionirati zasebno.

Iz Royolea ističu kako je njihov fleksibilni ekran prošao test u kojem je savijan više od 200 tisuća puta, što bi trebalo osigurati njegovu izdržljivost.

Ne pokreće ga ni iOS ni Android već jedinstveni Water OS, operativni sustav razvijen posebno za njega kako bi iskoristio sve mogućnosti fleksibilnog ekrana.

Koristi posljednju serij Snapdragon 8 SoC procesora s umjetnom inteligencijom, a dolazi s dvije kamere – 20 megapikselnom telefoto lećom i 16 megapikselnom širokokutnom lećom.

Osim toga ima sve što i telefoni koji se trenutno nalaze na tržištu – MicroSD pohranu, čitač otiska prsta, USB-C utor, stereo zvučnike i tako dalje.

Iz Royolea poručuju kako će prvo biti dostupan developerima i potrošačima u Kini i to već od prosinca 2018.

I na kraju, ne tako mala cijena. FlexiPad, developer model, sa 128GB prostora za pohranu stoji 1388 eura (10 300 kuna), a inačica sa 256GB 1539 eura (oko 11 500 kuna).

Facebook Komentari