Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a: Ne želimo novi Hladni rat i utrku u naoružanju s Rusijom

Još nema vijesti da je Rusija testirala svoje projektile u blizini norveške obale, odnosno države koja provodi najveću NATO vojnu vježbu od Hladnog rata. No u napetoj atmosferi dogodili su se rijetki rusko-NATO razgovori, ne samo o sposobnosti snaga nego i sporazumu o zabrani uporabe projektila iz kojeg je američki predsjednikTrump najavio izlazak, piše N1.

Tenkovi i teška motorizirana vozila američkih marinaca kreću u osvajanje norveškog grada Oppdala kojeg brane španjolske i talijanske snage.

“Ja sam tenkist. Krećemo u napad zračnog polja. Bit će to ofenziva. Talijani i Španjolci se brane. Nadam se da ćemo biti uspješni”, kaže Lance Copa Medina, američki marinac.

Dok NATO snage i dalje pokazuju svoje sposobnosti u vježbi s 50 tisuća vojnika, čeka se reakcija Rusije koja je najavila da će u iduća tri dana testirati projektile u blizini norveške obale. Zapovjednik vojne akcije admiral Foggo poručio je – znat ćemo se nositi s tim, a zapovjednike na terenu ruske provokacije ne zabrinjavaju.

“Ono što Rusi rade nema veze s vježbom. Ova je vježba godinama planirana. Marinci su ovdje da podupru svoje saveznike”, kaže Larry Boyd, glasnogovornik američke 2. divizije.

“To nije moja briga, moja briga su Talijani protiv kojih se borimo”, kaže Frederick Cote, zapovjednik 3. kanadskog bataljona.

Uz moguće rusko testiranje projektila u blizini Norveške, dodatni teret američko-ruskim odnosima odluka je predsjednika Trumpa da izađe iz sporazuma s Rusijom o zabrani proizvodnje projektila kratkog i srednjeg dometa potpisanog još 1987. jer ga Rusi krše.

Čelnik NATO saveza pozvao je Rusiju na potpisivanje sporazuma.

“Ne želimo novi Hladni rat, ne želimo utrku u naoružanju, stoga moramo raditi na boljim odnosima s Rusijom. Uz to trebamo veću vojnu prisutnost, više vježbi, spriječiti incidente i nesuglasice”, kaže Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a.

NATO snage i ruska strana sjele su za stol i razgovarale o poštivanju sporazuma, kao i vojnoj vježbi s 50 tisuća vojnika koja se upravo odvija u Norveškoj, ali i o vojnoj vježbi s 300 tisuća vojnika koju je u rujnu izvela Rusija. Nema informacija o napretku tek da su izmijenjena mišljenja.

Do pogoršanja odnosa NATO snaga i Rusije došlo je nakon ruske invazije Krima 2014. godine. Napetosti i provokacije otada nisu rijetkost, piše N1.

Share This Article