Margetić: Smatram da nas društvo kao istraživačke novinare mora zaštititi

Domagoj Margetić prije deset dana prekinuo je štrajk glađu, kako bi ukazao na pritiske na koje nailazi u svom svakodnevnom radu. Štrajk je prekinuo nakon što ga je primio u Banskim dvorima premijer Andrej Plenković, piše HRT.

Na pitanje zašto se odlučio na tako drastičan potez, rekao je da više nije bilo načina da ukaže institucijama i javnosti kroz što istraživački novinari prolaze kad dotaknu neke “zabranjene” teme koje mnogi žele sakriti u ovom društvu. “Od prijetnji, napada, napada na obitelj, diskreditacija kojima smo izloženi, fizičkih napada. Ja sam prije 4 godine preživio pokušaj ubojstva koji do danas nije razriješen. Iako postoji video snimka, napadač nije pronađen. Mislim da postoji oko 10-tak prijava u zagrebačkoj policiji vezano uz prijetnje i napade na mene, niti jedan nije riješen, niti jedan nema sudski epilog. Ovog ljeta su se prijetnje intenzivirale, ponovno su počele stizati prijetnje likvidacijom, to prate razne diskreditacije. Ja nisam imao kako ukazati na poziciju u kojoj sam se našao nego štrajkom glađu”, istaknuo je.

“Margetić je rekao da prijetnje dobiva porukama na društvenim mrežama, elektronskom poštom, sms porukama, telefonskim pozivima. Do prije nekoliko dana je na ulazu u moj stan, u zgradi, pisao veliki grafit koji je netko noću napisao “mrtav si smeće novinarsko”. Prije toga je bio ostavljen metak u poštanskom sandučiću. Prije toga je visila omča za vješanje iz poštanskog sandučića. U sred noći netko dođe pa lupa zvoni i lupa na vrata od stana”, ističe.

“Obitelj nažalost plaća najveću cijenu. Moja obitelj je polu raspadnuta zbog toga što ja radim svoj posao i pokušavam ga raditi najbolje što mogu. Onako kako mislim da bismo mi novinari trebali raditi taj posao”, naglasio je.

“Smatram da nas društvo kao istraživačke novinare mora zaštititi. Javnost i vlast moraju naći način da nas se zaštiti. Da ne budemo više izloženi tim parastrukturama u društvu, kriminalnom miljeu, preko ljudi koji osjećaju potrebu da nas deskriditiraju, pljuju, blate jer im je to valjda hobi da se tako obrecnu na neku javnu osobu”, kaže.

Govorio je svom o štrajku glađu i posljedicama. “S više od 85 kila, pao sam na 68. Počelo je stradavati debelo crijevo. Počele su se pojavljivati određene komplikacije zbog kojih me hitna pomoć pokušavala u dva navrata hospitalizirati. Ja nisam htio na nikakav način prekidati štrajk. Smatrao sam da predsjednik vlade mora čuti što imam za reći. Da na taj način kao prvi čovjek vlasti u ovoj zemlji, operativni, mora preuzeti odgovornost i poslati javnu i jasnu poruku da se ne može na taj način u ovom društvu postupati prema istraživačkim novinarima”, ističe.

Facebook Komentari