Stiže južina i neobično visoke temperature za listopad: Meteoropatima za vikend prijete nervoza, nesanica i glavobolja

Idućih dana naoružajte se strpljenjem, mnogim meteoropatima, vrijeme po jugu neće baš najbolje sjesti.

Uz više ili manje kiše, kako gdje i kako koji dan, neobično visoku temperaturu i naravno, neizostavnu jaku južinu, osjetljivi na promjene vremena ovog vikenda mogli bi iskusiti sve od nervoze do nesanice, glavobolju ili barem pad elana.

Iako smo još uvijek u polju malo povišenog tlaka, situacija se mijenja, postupno ulazimo u jugozapadnu struju pa će nad naše područje sve više pritjecati topliji i vlažan zrak sa Sredozemlja. Strujanje će danima podržavati duboka dolina u višim slojevima atmosfere.

Što to za nas znači? Jugo i jugozapadnjak, prelazeći preko Jadrana, nosit će vlagu i oblake koji će se naguravati prvo nad sjeverni Jadran i gorski dio zemlje: nešto naoblake ipak bit će i u kopnenim krajevima.

Pri tom će, uglavnom u Gorskom kotaru i na širem riječkom području u petak biti kiše. Jutarnja temperatura, od 4 do 9 stupnjeva u unutrašnjosti te između 11 i 16 duž Jadrana. Najviše sunčana vremena, u početku barem, očekuje se na istoku i jugu zemlje.

U središnjoj Hrvatskoj poslijepodne djelomice sunčano, pomalo vjetrovito uz jugozapadnjak, te za doba godine toplo: bit će oko 18 stupnjeva.

U Slavoniji pretežno sunčano, poslijepodne uz tek slab južni vjetar. Isto neće biti hladno, dapače, i ovdje će temperatura biti od 17 do 19 stupnjeva, piše dnevnik.hr.

Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenjivije, posebno na riječkom području i u Gorskom kotaru gdje će oblačno i prevladavati i gdje će povremeno već biti kiše. Na moru sve jače jugo, a i u Gorskom kotaru jugozapadnjak će pojačati. Temperatura, na Jadranu oko 20, no u gorju ipak nekoliko stupnjeva niža: Gorski kotar 14, Lika, malo toplija, oko 17 stupnjeva.

Dalmaciju očekuje djelomice ili pretežno sunčano, u petak još uglavnom i suho vrijeme, no u noći na subotu i ondje mjestimice može kišiti. Jugo u jačanju, temperatura: oko 20 ili koji stupanj viša.

Za vikend, a i početkom novog tjedna vrijeme će biti promjenjivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, iako više u gorju, te vrlo, vrlo vjetrovito. Puhat će umjeren, jak, vrlo jak, a u gorju i olujan jugozapadni i južni vjetar. I temperatura će biti iznadprosječna, daleko iznad prosjeka za kraj listopada, možda i 10-ak stupnjeva: one najviše vrijednosti bit će uglavnom oko 23. Najviše sunca i najmanje kiše, očekuje se na istoku.

Na Jadranu će svakako biti oblačnije, uz izraženiju kišu i pljuskove, osobito tijekom nedjelje i ponedjeljka. Tad će i jugo mjestimice biti olujno, inače svih ovih dana barem jako ili vrlo jako. Uz južinu ni na moru neće biti hladno, no već vjetar i kiša mogli bi stvoriti znatne probleme.

Facebook Komentari