Istraživanje dugo 7 godina na 70 tisuća ljudi: Ova hrana smanjuje rizik od raka

Jesti organsku hranu najjednostavniji je način da se zaštitimo od raka jer se rizik obolijevanja smanjuje za čak 25 posto. To je glavni nalaz nove studije koja je tražila odgovor na pitanje kakva je povezanost između prehrane temeljene na organskoj hrani, odnosno prehrane za koju je manje vjerojatno da sadrži ostatke pesticida, i rizika od raka.

U populacijskoj skupnoj studiji – koju je vodio tim znanstvenika na čelu s epidemiologinjom dr. sc. Julijom Baudry iz Centra za epidemiološka i statistička istraživanja na Sorboni, te francuskog Nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja – proučavana je prehrana 68.946 odraslih Francuza, od čega 78 posto žena kojima je na početku (sveukupno) sedmogodišnjeg ispitivanja srednja životna dob bila 44,2 godine.

Studija je pratila učestalost konzumacije hrane i prehrambeni unos, uključujući potrošnju organske hrane (stupnjevanu sa “nikad”, “povremeno” ili “većinom”).

Zdrava preventiva

Ispitanici su kategorizirani u četiri skupine, ovisno o tome koliko često su konzumirali 16 organski proizvedenih prehrambenih proizvoda, uključujući voće i povrće, meso i ribu, gotova jela, biljna ulja i začine, dodatke prehrani i drugo.
Vrijeme praćenja variralo je unutar sedam godina za svakog sudionika, ali je u prosjeku trajalo nešto više od četiri i pol godine. Tijekom tog razdoblja kod njih se razvilo ukupno 1340 vrsta raka, najčešće karcinom dojke (459), zatim karcinom prostate (180), rak kože (135), rak debelog crijeva (99) i non-Hodgkinov limfom (47). Pokazalo se da je češće konzumiranje organske hrane povezano sa smanjenim rizikom od raka. Kod onih koji su jeli najviše organske hrane vjerojatnost da će razviti rak bila je 25 posto manja nego kod konzumenata konvencionalno uzgojene hrane. Pokazalo se i da je za čak 73 posto manje vjerojatno da će, u odnosu na ljude koji su rijetko jeli organsku hranu ili je nisu konzumirali uopće, razviti non-Hodgkinov limfom, te 21 posto manje vjerojatno da će razviti karcinom dojke u postmenopauzi.
Potvrde li se rezultati istraživanja, promicanje potrošnje ekološke hrane u općoj populaciji moglo bi biti obećavajuća preventivna strategija protiv raka, navodi se u studiji. Dr. Jorge E. Chavarro, profesor u Odjelu za prehranu Škole javnog zdravlja na Harvardu studiju je ocijenio “nevjerojatno važnom”, navodeći kako je većina onih koji nisu zaposleni u poljoprivredi ostacima pesticida izložena kroz hranu, te da su novi nalazi u skladu s nalazima Međunarodne agencije za istraživanje raka, koji su pokazali da su pesticidi uzročnici raka kod ljudi. Istaknuo je, međutim, i neke nedostatke studije koji proizlaze iz toga što je unos hrane teško, a unos organske hrane iz više razloga “nevjerojatno teško” pratiti. Za odnos između konzumacije organske hrane i rizika od raka rekao je da je u trenutačnoj fazi istraživanja još uvijek nejasan.

Oznake ‘eko’

Proizvodi koji udovoljavaju pravilima ekološke proizvodnje nose propisane oznake; ako se na proizvodima navode pojmovi “bio”, “eko” ili “organski”, a nisu označeni propisanim znakom, potrošači o tome trebaju obavijesti Ministarstvo poljoprivrede – Sektor inspekcija u poljoprivredi, jer se u tim slučajevima radi o obmani potrošača. Oznaka “hrvatski ekoproizvod” označava proizvod s 95 posto sastojaka uzgojenih bez pesticida, antibiotika, umjetnih gnjojiva i GMO-a (ostatak se odnosi na mogući utjecaj atmosferskih prilika, zagađenja donesenog vjetrom itd.). Europski znak čini list ocrtan zvjezdicama. Iako je njihova boja zelena, dobro je znati da te oznake, ako je tehnički drukčije neizvedivo, mogu biti i crno-bijele, odnosno (ovisno o podlozi na proizvodu) u negativu, piše Slobodna.

Facebook Komentari