Koja je ovo država! Dok se Todorić preznojavao u sudnici, njegov dom okupirali novinari i filmaši

Dok je Ivica Todorić u dalekom Londonu čekao hoće li sudac odobriti žalbu na izručenje Hrvatskoj, u njegovu se domu u zagrebačkim Kulmerovim dvorima održavala promocija nove hrvatske komedije apsurda.

Prije nekoliko dana novinare je naime iznenadio poziv na promociju novog filma Vinka Brešana „Koja je ovo država“ jer su kao mjesto održavanja navedeni ni manje ni više, nego Kulmerovi dvori, dom obitelji Todorić.

Mediji su u nevjerici od organizatora događaja pokušali doznati je li riječ o šali ili će od javnosti skrivani Kulmerovi dvori zaista otvoriti vrata medijima, no dilemu je na kraju riješila Todorićeva kći Iva Balent, trenutačno jedina stanarka Kulmerovih potvrdivši za DNEVNIK.hr da dvore iznajmljuje za vjenčanja, press-konferencije i ostala događanja.

Ne čudi stoga gužva koja se jutros stvorila pred Kulmerovim dvorima. Novinare i fotoreportere dočekali su organizatori uz napomenu da u dvorištu dvorca nije dopušteno snimati, već su kamere rezervirane samo za prostoriju u kojoj se održava promocija.

„Glavni salon“ obitelji Todorić jedva je primio brojne novinare i snimatelje te mnogobrojnu filmsku ekipu koja je došla predstaviti film koji u hrvatska kina stiže u siječnju 2019. godine. Iako će novi Brešanov uradak zasigurno biti hit u hrvatskim kinima, na presici se ipak nisu mogla izbjeći pitanja o Todorićima i Kulmerovim dvorima.

Producent filma Ivan Maloča nije točno znao reći u čijem se dijelu dvorca presica održava, ali je zato otkrio da je s Ivom Balent bilo vrlo jednostavno pregovarati te je sve dogovoreno u tjedan dana. Koliko košta najam Kulmerovih, ipak nije želio otkriti.

“Najapsurdnija lokacija u državi”

Redatelj filma Vinko Brešan najavio je pak da je njegov novi film komedija apsurda, pa su stoga za promociju odabrali Kulmerove dvore jer je, kako kaže redatelj, riječ o trenutačno „najapsurdnijem prostoru u državi“.

Na pitanje jesu li datum promocije filma gađali prema odluci o izručenju Todorića, Brešan odgovara da je riječ o slučajnosti te dodaje: „Kad te krene, onda te stvarno krene.“

Film su predstavili glumci Goran Grgić, Nikša Butijer, Iva Mihalić, Alma Prica, Vedran Mlikota, Slaven Knezović, Ksenija Marinković i Luka Dragić. Uz nabrojene, na filmu su glumili i Krešo Mikić, Sebastian Cavazza, Lazar Ristovski, Zdenko Jelčić, Mate Gulin, Goran i Bojan Navojec, Dražen Kuhn, Goran Bogdan, Pjer Meničan, Milan Pleština te brojne druge glumačke legende. Autorski tim filma činili su direktor fotografije Branko Linta, za masku je bila zadužena Ana Bulajić Črček, scenograf Damir Gabelica, kostimografkinja Željka Franulović, montažerka filma Sandra Botica Brešan, dok je izvršna producentica filma Maja Vukić.

Pričalo se i o filmu

Nakon završetka službenog dijela presice uslijedila su brojna pitanja, među koje se potkralo i pokoje vezano za sami film, a prije odlaska malo je tko propustio snimiti selfie iz Todorićeva boravka.

Podsjetimo, prije godinu dana policija je ušla u Kulmerove dvore. Županijski sud u listopadu je blokirao četvrtinu Kulmerovih dvora u vlasništvu Ivice Todorića, a u ožujku 2018. odbijen je zahtjev Agrokora za blokadom imovine Todorićevih sinova, kćeri i zeta, koji su vlasnici dijelova Kulmerovih dvora, piše dnevnik.hr.

Više detalja sa same presice te detalje raskošnog zdanja Todorićevih razgledajte u fotogaleriji, a u nastavku pogledajte najavu filma.

Share This Article