Hrvatski EU-parlamentarci pisali vrhu EU-a zbog Komšića: To mora biti ispravljeno i ne bi trebalo biti nikakvih opravdanja za daljnje odlaganje tog posla

Zastupnici iz Hrvatske u Europskom Parlamentu požalili su se visokim dužnosnicima EU na izborni proces u Bosni i Hercegovini, zahtjevajući da se o toj temi raspravlja na sljedećoj sjednici Vijeća za vanjske poslove Europske komisije.

“Mi, potpisani članovi Europskog Parlamenta iz Hrvatske, želimo ovom prilikom izraziti zabrinutost rezultatom proteklih izbora u Bosni i Hercegovini, koji su rezultirali izborom člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda zahvaljujući većinom bošnjačkim glasovima, dok je uvjerljiva većina Hrvata glasala za drugog kandidata. To se dogodilo već treći put”, riječi su kojima počinje pismo hrvatskih europarlamentaraca naslovljeno na predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija, predsjedniku Eu ropskog vijeća Donaldu Tusku, predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru, visokoj Predstavnici EU Federici Mogherini, povjereniku Europske unije za proširenje i politiku susjedstva Johannesu Hahnu.

Potpisnici ovog pisma su Biljana Borzan, Ivana Maletić, Marijana Petir, Tonino Picula, Jozo Radoš, Davor Škrlec, Dubravka Šuica, Ivica Tolić, Ruža Tomašević, Željana Zovko.

“Čvrsto vjerujemo da takav rezultat ne doprinosi stabilnosti u i funcionalnosti Bosne i Hercegovine kao države tri ravnopravna konstitutivna naroda i Ostalih, kao što je predviđeno daytonskim sporazumom i pariškim pregovorima”, navedeno je u njihovom pismu.

Potpisnici navode da je Hrvatska potpisnica Daytonkog mirovnog sporazuma i članica Evropske unije koja dijeli najdužu granicu sa Bosnom i Hercegovinom, te da su veze između ove dvije zemlje duboke i dugoročne.

“Stoga, hrvatski članovi Europskog parlamenta zahtijevaju budnost i pažnju prema tome kako ova događanja na stabilnost Bosne I Hercegovine i šire regije, bilateralnih odnosa sa Hrvatskom, regionalne suradnje i europskih ambicija Bosne i Hercegovine”.

Europarlamentarci iz Hrvatske su također naglasili “ozbiljne izazove i prolongiranja uspostave vlasti” na Federalnom i državnom nivou zbog “nepostojećih članova izbornog zakona”.

Zastupnici stoga očekuju “opsežnu diskusiju o postizbornoj situaciji” u Bosni i Hercegovini tijekom sljedeće sjednice Vijeća za vanjske poslove Europske komisije, ali i da podržavaju zajedničku poruku Mogherini i Hahn, koji su istakli važnost brze uspostave vlasti u Domu naroda u skladu sa odlukama Ustavnog Suda Bosne i Hercegovine u slučaju Ljubić.

“Postoje jako dobri razlozi za to zbog čega je Bosna i Hercegovina u Daytonskom mirovnom sporazumu stvorena kao zemlja sa dva entiteta i tri konstutivna naroda. Arhitektura Bosne i Hercegovine nije bila idealna u svim detaljima, međutim, promjene izvornog balansa su proizvele nepovoljne, štetne rezultate. To mora biti ispravljeno i ne bi trebalo biti nikakvih opravdanja za daljnje odlaganje tog posla”, istaknuto je u pismu, piše N1.

Facebook Komentari