VIDEO Drama na hrvatskoj granici, migranti probili BiH kordon i napali hrvatske policajce, dvojica ozlijeđena; U večernjim satima utaborili su se na BiH strani, pa međusobno potukli

Foto: Ilustracija

Migranti koji već danima okupiraju granični prijelaz Velika Kladuša – Maljevac, čekajući na ulazak u Republiku Hrvatsku, silom su probili policijski koridon i zahtjevaju puštanje na hrvatski teritorij. Migranti su uz granicu proveli cijeli dan, a u večernjim satima su podigli šatore te ne namjeravaju otići. Navečer su se i međusobno potukli.

Procjenjuje se da je između 150 i 200 migranata probilo put do drugog koridona policijskih snaga te se sada nalazi na mostu koji iz BiH vodi ka graničnom prijelazu u Republici Hrvatskoj.

Dnevni avaz javlja kako je stanje na graničnom prijelazu trenutno kaotično te da je promet obustavljen u oba pravca.

Sukobljavanje s pripadnicima policije koji daljnje napredovanje migranata pokušavaju spriječiti, učestalo je te vlada opća uznemirenost među migrantima, osobito ženama i djecom. Među migrantima koji su probili koridon navodno ima i ozlijeđenih.

Čuju se i uzvici “Open Border” (Otvorite granice), prenosi N1.

Policija je na oko 100 metara od graničnog prijelaza postavila žutu traku i onemogućila je migrantima da prelaze granicu s Hrvatskom.

Podsjetimo, u utorak ujutro se grupa migranata, među kojima je i znatan broj djece i žena, uputio prema graničnom prijelazu Miljevac te od tada tamo noće. Policija Unsko-sanske županije zapriječila je dolazak ilegalnim migrantima na to područje BiH, odlukom najviših dužnosnika županijskih tijela vlasti.

Nešto prije 13 sati hrvatska policija postavila je na granicu i fizičku prepreku, protunavalnu ogradu, odnosno tzv. gelendere, javlja N1.

No uslijedio je drugi proboj.

Ozlijeđeni hrvatski policajci

Migranti su u jednom trenutku pokušali nasilno ući na teritorij Republike Hrvatske prilikom čega su lakše ozlijeđena dva policajca, doznaje od policije reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

“Nakon što je policija BiH odmicala migrante s granice prema unutrašnjosti vlastitog teritorija, nekolicina migranata je izravno krenula prema pripadnicima hrvatske policije. Hrvatska policija u ovom je nasrtaju migrante uspjela odbiti te ih spriječiti u nasilnom i nezakonitom ulasku u RH. Dosadašnjem broju interventne policije priključilo se 50-ak novih interventnih policajaca sa punom opremom.”

Migranti su bacali kamenje i druge predmete na policajce te su dvojica hrvatskih policajaca lakše ozlijeđena. Pruža im se liječnička pomoć, a područje nadlijeće helikopter”, rekla je za portal DNEVNIK.hr

Ministarstvo unutarnjih poslova demantiralo je tvrdnje pojedinih bh. medija kako je hrvatska policija na granicu s BiH poslala vodene topove.

Navode kako se na granici nalazi jedno vatrogasno vozilo koje je na velikoj udaljenosti od migranata, “okrenuto je prema RH” te se tamo nalazi kako bi osvijetlilo prostor.

“Na BiH strani granici nalazi se oko 150 osoba pod nadzorom policije BiH. Oni blokiraju prometnicu prema Maljevcu. Skupina migranata uspjela je danas probiti kordon bh policije te pokušati nasilno ući na prostor RH što je hrvatska policija”, kazao je za DNEVNIK.hr Damir Butina, načelnik Postaje GP Cetingrad.

Navečer su se migranti utaborili na BiH strani, s vremena na vrijeme viču da se otvori granica, a i međusobno su se potukli.

Pojačane policijske snage intervenirale su na Graničnom prijelazu Maljevac pomaknuvši veću grupu migranata dalje od graničnog prijelaza. Tom prilikom ozlijeđeno je nekoliko osoba, javila je reporterka N1 televizije.

Na Graničnom prelazu Maljevac u srijedu navečer došlo je jednog incidenta u kojem su ozlijeđene najmanje tri osobe, od kojih je jedna pripadnik Granične policije BiH.

Kako javlja reporter portala Klix.ba s mjesta događaja, došlo je do naguravanja među migrantima, ali i s Graničnom policijom BiH uslijed premještanja šatora koje su migranti tijekom dana postavili na ničijoj zemlji između teritorija BiH i Hrvatske, otkuda su kamenjem gađali hrvatske policajce.

Share This Article