Predsjednica RH o Uljaniku

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je boravila u Istri, gdje je posljednjih mjeseci glavna tema stanje u Uljaniku. Za idući tjedan najavljuje se novi štrajk zbog neisplate plaća. Bit će to treći put da radnici Uljanik izlaze na ulice ove godine.

Ne samo da su bez plaće, radnici Uljanika polako ostaju i bez nade. Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović poručila je da shvaća radnike i njihov strah od neizvjesnosti. I sama je, kaže, iz kraja gdje brodogradnja puno znači. Nada se da će se pronaći rješenje, no ističe – sve se moglo puno bolje odraditi da se prije detektirao problem i da se bolje pratilo stanje.

“Ono što me posebno zabrinjava u ovom slučaju i općenito što se događa u Hrvatskoj u posljednje vrijeme, je da o takvim strukturnim problemima saznamo u posljednji trenutak kada je već prekasno učiniti bilo što”, kazala je Grabar-Kitarović.

Izjavila je i da je od ’92. godine do danas država uložila oko 30 milijardi kuna poticaja u brodogradnju.

“Očito je da su poticaji išli u krivom pravcu i da moramo dobro razmisliti, prije svega u središte staviti čovjeka – radnike u Uljaniku i razmisliti o restrukturiranju brodogradnje, koliko nam je taj sektor bitan da ga zadržimo ili da ovu kvalitetnu radnu snagu koju imamo, usmjerimo na neke druge proizvode”, rekla je, prenosi HRT.

Facebook Komentari