Hrvatska bi mogla postati baza za razvoj svjetskog nogometa, Kinezi jako zainteresirani

Početkom studenoga u glavnom gradu Kine će se održati investicijski forum u čijem će fokusu biti Hrvatska, a na njemu će tom prilikom među ostalima sudjelovati hrvatski i kineski premijer, Andrej Plenković i Li Keqiang.

Hoće li na kraju Kinezi u Hrvatskoj izgraditi nacionalni stadion, pa još usto i međunarodnu Akademiju nogometa za trenere i menadžere?

Kako doznaju Sportske novosti, službeno pismo namjere u HNS poslali su krajem rujna, prošli tjedan bili su u Savezu gdje ih je primio izvršni direktor Damir Vrbanović – Davor Šuker nalazio se u Americi – na sastanku koji je potrajao četiri sata.

O čemu je riječ? UNIDO (United Nations Industrial Development Organization), organizacija je Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj, međunarodni centar za prijenos i promociju solarne tehnologije u kojoj većinski udjel ima Kina, oko 71 posto. Početkom studenog u Pekingu će organizirati investicijski forum u središtu kojeg će biti potencijalna ulaganja u Hrvatsku. UNIDO i ISEC na dispoziciju Hrvatskoj namijenili su 13 milijardi eura.

Kinezi zaluđeni su finalom Svjetskog prvenstva i općenito nogometnim rezultatima Hrvatske, kako pišu Sportske novosti, misle da HNS ima tajnu formulu uspjeha i žele da UNIDO-ISEC i HNS zajednički osnuju Akademiju za nogometne trenere i menadžere u okviru koje i za čije potrebe bi se gradila infrastruktura, konkretno kampovi i nacionalni stadion. UNIDO-ISEC to je operacionalizirao i pismom namjere koje je izvršna direktorica Kimi Lin krajem rujna uputila HNS-u, a osobno je predvodila delegaciju na sastanku u Savezu. Hrvatska bi tako postala nova baza za razvoj nogometa za cijeli svijet, pod “kapom” UN-a.

Share This Article