Sanaderu dvije presude u istom danu

U ponedjeljak će biti objavljena nepravomoćna presuda protiv Ive Sanadera i bivšeg vlasnika DIOKI-ja Roberta Ježića u aferi “HEP-DIOKI”, staroj 10 godina, i to na isti dan kada će Sanaderu biti objavljena nepravomoćna presuda i u slučaju “Hypo”.

Bivši premijeri nekadašnji vlasnik Diokija danas su u svojim obranama još jednom odbacili krivnju za prodaju jeftine struje Diokiju na štetu Hrvatske elektroprivrede (HEP).

“Nisam nikome davao upute ni naloge za jeftiniju struju. To nisam ni mogao kao predsjednik vlade”, kazao je Sanader, nakon čega je u sudnici puštena snimka njegove obrane u tužiteljstvu iz veljače 2012.

Riječ je o slučaju u kojem je bivši premijer uz Ježića, nekadašnjeg prijatelja, a potom i krunskog svjedoka Sanaderove optužbe u slučaju Ina-MOL, bio terećen zajedno s preminulim direktorom HEP-a Ivanom Mravkom. Kako Mravka za života Sanaderovi odvjetnici nisu uspjeli ispiti, a on je u iskazu tužiteljstvu teretio bivšeg premijera, ustraju u tvrdnji da postupak treba obustaviti.

Još u ožujku, nakon potvrđivanja optužnice koju je tužiteljstvo moralo doraditi, Sanaderovi odvjetnici isticali su da Mravkov istražni iskaz ne može biti temelj za osuđujuću presudu. To su ponovili i u završnom govoru u srijedu ističući da protiv Sanadera ne postoji ni jedan materijalni dokaz.

U ovom slučaju Sanader je još 2012. optužen da je Mravka poticao da Ježićevoj tvrtki isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene. Suđenje je trebalo početi još na ljeto 2014. kada je odgođeno zbog bolesti obojice Sanaderovih suoptuženika, a Mravak je u međuvremenu i preminuo.

Petu po redu optužnicu protiv Sanadera sud je prvi put potvrdio još u rujnu 2013. Gotovo ista optužnica i ranije je bila na sudu, ali ju je tužiteljstvo povuklo i nakon godinu dana vratilo dopunjenu novim vještačenjima.

Mravak je, međutim, priznao nedjelo, dok je Ježić prvo poricao krivnju da bi zatim postao krunskim svjedokom tužiteljstva u slučajevima Ina-MOL i Hypo u kojima je bivši premijer pravomoćno osuđen na osam i pol godina zatvora, ali je presudu ukinuo Ustavni sud.

Presuda u ovom slučaju trebala bi biti objavljena istog dana kao i presuda u ponovljenom suđenju u slučaju Hypo u kojem je Sanader optužen za ratni profiterstvo zbog primanja provizije od te austrijske banke koja je Hrvatskoj u ratno vrijeme dala kredit za kupnje zgrada veleposlanstava, piše HRT.

Share This Article