Zdravko Marić potvrdio: Skaču cijene cigareta i alkoholnih pića; Poslodavci tvrde da će to ubiti dio industrije

Skaču cijene cigareta i alkoholnih pića! Skuplje uživanje u porocima potvrdio je ministar financija Zdravko Marić.

Koliko će poskupjeti, ne zna se, ali drastično većih cijena, uvjerava, neće biti. Prema prijedlogu novog Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju trebali bi biti skuplji 50 posto. Marić kaže – tolikog poskupljenja neće biti. S prijedlogom poskupljenja, ministar će doći do kraja godine. I ono će, kaže, biti blago, nikako u obujmu od 50 ili 100 posto.

Udruga poslodavaca u zdravstvu zaziva dogovor ministara Kujundžića i Marića. Kažu, poskupljenje bi donijelo više novca u zdravstveni sustav, a manje pušača. Direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković napominje kako je istina negdje u sredini.

“Ja očekujem da će se oni u svakom slučaju dogovoriti jer financijska stabilizacija zdravstvenog sustava je nužna. Toga je svjestan i ministar Marić”, kaže. Poslodavci pak poručuju da se prevencija ne rješava poskupljenjem. Davor Majetić, direktor Hrvatske Udruge poslodavaca smatra kako ne treba podizati cijene jer će se time ubiti jedan dio industrije, baš kao i zapošljavanje.

Iz Zavoda za javno zdravstvo ističu podatak Svjetske zdravstvene organizacije – kada cigarete poskupe 10 posto, broj pušača smanji se za 6 posto. Doktorica Ivana Pavić Šimetin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ističe da poskupljenje cigareta ima veći utjecaj na pušenje mladih. “Jer njih bolesti koje nastupaju nakon 20 ili 30 godina pušenja, to je nešto što mlade osobe ne zanima”, sigurna je.

U Hrvatskoj puši svaki četvrti građanin, na godinu se u prosjeku popije pak 12 litara čistog alkohola po odraslom stanovniku, što je luksuz u kojem smo dosad uživali više od prosječnog Europljanina, piše dnevnik.hr.

Share This Article