Blokirani slučajno otkrili Borgove u izradi Ovršnog zakona: Otkud Hanžekovićevu uredu dokument koji još nije javan? Netko je kompromitirao rad radne skupine

Sumnjamo da je slučajnom elektronskom prepiskom na cijelu radnu skupinu za izradu Ovršnog zakona proslijeđen prijedlog izmjena nacrta novog Ovršnog zakona od odvjetnika iz Hanžekovićeva ureda. Kako je to moguće ako je radna skupina jedina ovlaštena za izradu novog zakona. Ustavna demokracija je ugrožena jer je propisano na koji se način donose zakoni, istaknula je na konferenciji za novinare čelnica Blokiranih Miriam Kervatin te proslijedila novinarima prijedlog izmjena zakona koji je radnoj skupini stigao iz ureda Hanžeković i partneri, piše Valentina Wiesner na Večernjem.

Što se tiče sadržajnih intervencija iz ureda koji je poznat najviše po biznisu s ovrhama, spominje one koje se odnose na preispitivanje prijedloga da se zimi ne provode ovrhe nad nekretninama, što bi izbacili iz zakona, kao i limit od 40 tisuća kuna duga za ovrhu nad nekretninom. Upućuju i da se ne smije smanjiti utjecaj javnih bilježnika, niti smanjiti naknade i nagrade odvjetnika. Smatraju da su ovršenici previše zaštićeni i da to treba smanjiti.

– Nije problem da bilo koja pravna osoba sudjeluje u javnoj raspravi sa svojim prijedlozima. No, otkud Hanžekovićevu uredu dokument koji još nije javan? Netko je kompromitirao rad radne skupine – optužuje tajnik Blokiranih Mario Strinavić i postavlja pitanje tko je onda napravio kostur zakona, je li i to Hanžekovićeva ured.

Kervatin je naglasila da je u Hrvatskoj izgleda uobičajeno da razni Borgovi pišu zakone iz kojih će ostvarivati osobnu korist, ali je apsurdno da imaju dominantan utjecaj na sadržaj tog zakona. A u prijedlogu iz Hanžekovićeva ureda utječe se na 80 posto sadržaja zakona, prenosi Večernji.

Share This Article