U Varaždinu u školi fizički napadnut nastavnik, sindikat poziva na prosvjed, a ministricu Divjak da se pridruži

Učenik Elektrostrojarske škole Varaždin 1. listopada fizički je napao nastavnika tijekom nastave, izvijestili su iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i oštro osudio nasilni čin, kao i nasilnika. U znak prosvjeda protiv nasilja pozvali su profesore da 4. listopada ne održe prvi nastavni sat.

Poručuju da će napadnutom profesoru Sindikat omogućiti pružanje sve potrebne pomoći.

“Nasilje nad nastavnicima u srednjoškolskim ustanovama postala je gotovo uobičajena vijest, koja se doduše objavi, no nakon koje nema adekvatne reakcije, kako Ministarstva, tako ni medija. Nasilnici ne snose nikakve ozbiljne sankcije, a žrtve nasilja ostaju zaboravljene izlaskom sljedećeg broja dnevnih tiskovina. U ovom slučaju škola je reagirala promptno i isključila učenika, te obavijestila mjerodavne službe.

Nevjerojatno je da je izostala javna reakcija Ministarstva znanosti i obrazovanja, a jednako tako i reakcija javnosti. Pitamo se je li to zbog toga što je žrtva nasilja vjeroučitelj? Kakva se to poruka nastavnicima šalje uoči Svjetskog dana učitelja?

Zanimanje nastavnik postalo je najugroženije, najobezvređenije i najmanje plaćeno radno mjesto s visokoškolskim obrazovanjem u Republici Hrvatskoj. Radost poučavanja polako prerasta u borbu za preživljavanje i opstanak. Nagrada za izdržljivost preživjelima je mirovina od koje mogu nastaviti s preživljavanjem”, navodi se u priopćenju Sindikata.

Sindikat poziva sve zaposlene u hrvatskim srednjoškolskim ustanovama da u znak prosvjeda protiv sve učestalijeg nasilja nad nastavnicima, kao i protiv zaštite nasilnika, a u obranu digniteta struke, u četvrtak, 4. listopada 2018., dan uoči Svjetskog dana učitelja, u vrijeme trajanja prvog sata jutarnje i poslijepodnevne smjene ne ulaze u razrede i da u zbornicama održe prosvjedne skupove radnika.

“Pozivamo i ministricu Divjak da nam se pridruži u prosjedu i da zajedno s Nezavisnim sindikatom zaposlenih u srednjim školama Hrvatske započne stvarnu borbu protiv svih oblika nasilja u srednjim školama”, navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih.

Share This Article