Lucijan Carić: Radi se o uratku amatera, a vozači su nam iznimno informirani

Hrvatsku političku scenu trese špijunsko-politička drama koju je u lipnju pokrenuo Zdavko Mamić. Naime Mamić je tvrdi kako ima u posjedu SMS korespondenciju Dinka Cvitana sa sucima. No sve je kulminiralo uhićenjem Franje Varge koji se sumnjiči za fabriciranje spomenutih SMS-ova. No to nije sve – otkriva se kako je vozač ministra Tolušića i prijatelj Milijana Brkića upravo Vargi tajno dojavio da se sprema njegovo uhićenje i da uništi dokaze. I on je priveden.

Za lažiranje telekomunikacijske korespondencije SMS porukama treba biti educiran. Ako to želite ozbiljno napraviti – trebate biti iznimno vješt, izjavio je u Studiju 4 Lucijan Carić, informacijski stručnjak za sigurnost. Fabricirane sms-poruke čine mu se kao “amaterski uradak” i vidi se “aviona da su lažne”. “I najveći amater bi u tom slučaju uzeo svoj telefon i provjerio kako poruke izgledaju – a navedenim porukama nedostaje vrijeme kad su poslane”, dodao je. Vrlo se brzo može provjeriti autentičnost poruka – prvo provjerom jesu li navedene osobe uopće komunicirale. Osim toga “ako netko ozbiljno radi na zavjeri – obavio bi to usmeno, jer mu je telefon mu je vrlo nesiguran oblik komunikacije”, naglasio je Carić pa stoga smatra da je ovaj “uradak” višestruko preplaćen.

“Danas imate poplavu patološkog laštva koje je u politici biznis. Nudi vam se alternativna prošlost. Pa kad ljudi vide: laže Trump, laže Kolinda, laže Elon Musk – upitaju se pa zašto ne bih i ja, možda i meni prođe”, rekao je Carić. Dodao je da pritom imamo “iznimno informirane vozače i pitanje je tko im je dostavio te podatke”. A ako je vozač i slučajno nešto čuo – trebao je razmisliti o tome da dojavom kompromitira sigurnost koju je dužan štititi. Za Carića je upitna kvaliteta sigurnosnih provjera, a kao primjer je naveo izjave predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je kazala kako “nema sigurnu komunikaciju kad je u inozemstvu”, što je za Carića “nevjerojatno”. “Svaki imalo informatički pismen klinac to vam složi za pet minuta”, kazao je.

Netko se igrao James Bonda?

“Ako želite manipulirati informacijama, onda treba imati konzistenciju, integritet i rezon. Danas se valjaju gluposti. Izbacuje se gomila lažnih informacija. Imamo virtualnu stvarnost, a komuniciraju osobe koje se međusobno ne poznaju. U svemu tome razumna osoba treba sebi postaviti granice”, smatra Carić.

Facebook Komentari