Smijenjeni Kajkić: Lažu vas, predmet Ovčara u MUP-u nije postojao do 2017., bili su pritisci i od politike; Odvjetnik Šerić: Prijavljen je za kazneno djelo koje kod zabilješke ne postoji, postupak je – izmišljen

Nikola Kajkić, bivši policijski istražitelj ratnih zločina počinjenih na Ovčari 1991., danas se na konferenciji za medije obratio javnosti nakon što je u veljači udaljen s čela policijskog tima zbog povrede službene dužnosti i što je podnesena kaznena prijava protiv njega.

Kajkićev odvjetnik Branko Šerić kazao je kako bi volio da se dokazne radnje što prije izvedu kako bi se situacija što prije raščistila.

“Ne bih volio da se ovaj događaj dovodi u vezu s prosvjedom u Vukovaru”, kazao je Šerić.

Šerić je objasnio da kazneno djelo za ono za što se Kakića tereti – ne postoji, jer ga se tereti za krivotvorenje službene isprave, a inkriminirana je jedna policijska zabilješka – što uopće nije isprava i ne koristi se u sudskom postupku. Također, potpis na službenoj zabilješki uopće nije bitan, kao ni sama zabilješka.

Postupak protiv Kajkića je izmišljen, rekao je Šerić, zašto i u kojoj namjeri, ne zna se.

Sam Kajkić rekao je kako je MUP inkriminirao cjelokupni njegov rad.

“Devet mjeseci sam radio na ovom predmetu. Obavio sam blizu 300 obavijesnih razgovora. Toliko nije napravljeno u zadnjih 10 godina na teritoriju cijele Hrvatske”, kazao je Kajkić i dodao kako je napravio i velik broj poligrafskih testiranja.

Poručio je kako su on i njegovi kolege radili “iznimno dobro” te je pripremljen spis od 26.000 stranica popraćen brojnim video zapisima.

Kazao je kako ne može govoriti o detaljima samog događaja.

“Žao mi je što osoba koju se cijeli slučaj tiče nije baš u potpunosti surađivala”, kazao je Kajkić.

Rekao je kako se ispitivalo 40 počinitelja zločina.

“Ne znam o kome se radi, a i da znam ne bih vam mogao reći. Nisam ni u jednoj stranci i svoj posao radim časno. MUP laže da se nije dovoljno dobro radilo na predmetu Ovčara. Ja sam napravio dobar posao i ne zamjeram si ništa. Bio sam na dobrom putu, ali rezultati su, ne mojom krivnjom, izostale. Predmet Ovčara u MUP-u nije postojao do ožujka 2017”, ističe Kajkić.

Dovoljno vam govori da u PU vukovarskoj srijemskoj na ratnim zločinima rade 3 policajca, a u istarskoj pet, u primorsko – goranskoj šest. A na području vukovarsko-srijemske počinjeno je pola ratnih zločina u cijelom Domovinskom ratu, objasnio je Kajkić i dodao da je čak morao privatnim automobilom ići razgovarati sa svjedocima.

Bilo je pritisaka i opstrukcija oko prikupljanja obavijesti za zločine s Ovčare, s razine lokalne politike i obavještajne agencije, rekao je Kajkić.

Žalosno je da su moje kolege išle kod građana s kojima sam razgovarao i pitali ih jesam li ih tukao. U životu nikoga nisam udario, rekao je Kajkić.

I ranije opovrgnuo sve optužbe

Kajkić je sve optužbe opovrgnuo a iz Koordinacije braniteljskih udruga čiji je član poručuju: “Umjesto da se istražuju krvnici s Ovčare, istražuju se istražitelji krvnika s Ovčare, zaustavljaju se istrage”. Posao koji je dosad napravila policija, kaže Zorica Gregurić iz Koordinacije, nije dovoljan u odnosu na prijave koje su slali institucijama.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Čelić za Novu TV je govorio o slučaju Nikole Kajkića i okolnostima njegove smjene te kazao kako se Kajkić ogriješio o zakon te “mora odgovarati zbog svojih propusta”.

Nije htio otkriti detalje istrage, već samo da je Kajkić zbog svega toga udaljen iz službe.

“Ravnateljstvo policije nije bilo zadovoljno dinamikom istraživanja ratnih zločina na Ovčari. Utvrđeno je da je Kajkić zaista napravio niz povreda službene dužnosti i zbog toga mora snositi posljedice”, poručio je Čelić.

Imperija uzvraća udarac: Vrh policije nakon javnog istupa Kajkića označili kao neprofesionalnog i nesposobnog

Facebook Komentari