Macron: Brexit pokazao da su svi koji tvrde kako lako možemo živjeti bez Europe, kako će sve biti u redu i da će to donijeti mnogo novca – lažljivci

U Salzburgu je održan neformalni sastanak čelnika zemalja Europske unije na kojem je sudjelovao i hrvatski premijer Andrej Plenković. Kad je riječ o Brexitu, cilj je do listopada pokušati riješiti preostala otvorena pitanja, među njima pitanje granice između Sjeverne Irske i Irske. Razgovaralo se i o migracijama te unutarnjoj sigurnosti, javlja HRT.

Zemlje na vanjskim granicama Europske unije, ponajprije Italija i Grčka, traže više solidarnosti u raspodjeli tereta zbrinjavanja i prihvata migranata, što dio članica odlučno odbija. Mađarski premijer Viktor Orban kaže: “Nemojmo im dopustiti da dođu, a one koji su stigli, pošaljimo kući. To je sve.”

Mađarska nije usamljena u kritikama prijedloga Europske komisije o reformi Frontexa. Znatno povećanje broja pripadnika te granične agencije i njihovih ovlasti smatraju mogućim zadiranjem u suvereno pravo država da kontroliraju svoje granice. “Želimo da te snage uz odgovarajući sporazum između zemalja jugoistoka Europe i Frontexa pomognu da se suzbiju nezakonite migracije na zapadnobalkanskoj i istočno mediteranskoj ruti”, poručuje Plenković.

Nakon sporazuma s Turskom i Libijom, što je znatno smanjilo priljev migranata, Unija sada isto želi s Egiptom i drugim državama sjeverne Afrike. Austrijski kancelar Sebastian Kurz smatra da je to važan korak u borbi protiv iligalne migracije, ali i u borbi protiv trgovine ljudima.

Macron bez dlake na jeziku

U Salzburgu i bez velikih pomaka u pregovorima o Brexitu govorilo se o granici u Irskoj te okviru za buduće odnose. Britanska premijerka Theresa May sinoć je govorila europskim kolegama. Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker osvrnuo se na taj govor. “Bilo je zanimljivo, pristojno, nije bilo agresivno. Ona radi svoj posao.”, komentirao je.

May traži blaži pristup u pregovorima, da se odbace neprihvatljivi zahtjevi i odgovori primjereno na njezin, kako kaže, ozbiljan i izvediv prijedlog.

Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća kaže da unatoč pozitivnim elementima u prijedlogu iz Chequersa, predstavljeni okvir ekonomske suradnje neće funkcionirati jer bi mogao ugroziti jedinstveno tržište.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kaže pak da je “Brexit pokazao da su svi koji tvrde kako lako možemo živjeti bez Europe, kako će sve biti u redu i da će to donijeti mnogo novca – lažljivci.”

Za listopadski sastanak Europskog vijeća mnogi europski čelnici kažu da će biti trenutak istine za Bexit. Tada očekuju konkretne rezultate i konačni dogovor.

Facebook Komentari