GLAS-ov Jozo Radoš za uvođenje sankcija susjednoj Mađarskoj

‘Neprihvatljivo je da Unija od zemalja kandidatkinja traži striktno poštivanje demokratskih načela dok ta ista pravila krše neke članice EU-a’, istaknuo je europarlamentarac Jozo Radoš (GLAS/ALDE) komentirajući raspravu na plenarnoj sjednici o stanju u Mađarskoj.

„Izvješće o Mađarskoj pokazuje kršenje niza temeljnih demokratskih načela i dostignuća kao što su nezavisnost pravosuđa, sloboda medija, sloboda udruživanja, akademske slobode, sloboda vjeroispovijesti kao i ugrožavanje privatnosti građana. Stoga podržavam aktiviranje članka 7 kojim bi Vijeće EU-a od Mađarske tražilo poduzimanje sasvim određenih koraka u području tih sloboda, a nakon toga moguće donijelo i sankcije”, poručuje Radoš.

O prijedlogu da se aktivira članak 7 Ugovora o Europskoj uniji zastupnici će glasati u srijedu. Članak 7 teoretski može dovesti do oduzimanja Mađarskoj prava glasa u Vijeću EU-a.

“Prilično je apsurdno da zemljama-kandidatkinjama za članstvo u EU, a koje su dostigle nižu razinu demokratskog razvoja, postavljamo vrlo stroga pravila dok, istovremeno, pojedine zemlje članice ta pravila ne poštuju”, upozorava zastupnik GLAS-a.

Zabrinjavajuće je što Mađarska nije jedina članica koja ima taj problem, kaže Radoš i dodaje kako bi bilo važno “razviti mehanizme kojima bi se, relativno jednostavno, brzo i precizno te prema jasnim kriterijima, postavilo pitanje demokratskih povreda u zemljama članicama. Tada bi EU od zemalja koje žele biti članice kao i od zemalja s kojima Unija razvija suradnju mogla zahtijevati poštivanje tih istih pravila“, zaključio je Radoš.

Analiza: Europski pučani strahuju od Orbana i onoga što bi se u EP-u moglo dogoditi ako ga nagaze

Facebook Komentari