Smijeh i pljesak nakon Orbanovog govora u EP-u, u njegovu obranu stala Marijana Petir

Optužbe Europske unije uvreda su za Mađarsku poručio je danas mađarski premijer Viktor Orban, tijekom rasprave u Europskom parlamentu. Zastupnici su danas raspravljali o politici mađarske vlade prema migrantima i eventualnim mjerama.

Sličan postupak prije mjesec dana pokrenut je prema Poljskoj, ali je u ovom slučaju prvi put u povijesti Unije aktiviran takozvani članak 7. Zastupnici će sutra glasovati o odluci, a bude li podržana, Budimpešta bi se mogla naći pod nadzorom Bruxellesa.

„Mi nikad nismo pokušali ušutkati one koji se ne slažu s nama“, izjavio je Orban nakon čega se dvoranom zaorio smijeh i pljesak.

„Obranili smo Mađarsku, obranili smo Europu i današnji slučaj je prvi slučaj u povijesti Europske unije kada jedna zajednica osuđuje obranu vlastitih granica. Poštovani zastupnici, Mađare žele osuditi zato što smo odlučili da nećemo postati zemlja migracija“, kazao je Orban.

Petir stala u obranu Orbana

HDZ-ovi europarlamentarci nisu se uključivali u raspravu o Mađarskoj, no zato je u obranu stala bivša HSS-ovka Marijana Petir.

„Mađarska je demokratska zemlja legitimno izabranih predstavnika na demokratskim izborima. Ona je također zemlja čiji narod vrlo dobro poznaje cijenu svoje slobode, samostalnosti i suverenosti. Ne možemo ne primijetiti i kako je mađarska Vlada stabilizirala nacionalne financije, znatno smanjila stopu nezaposlenosti te bilježi gospodarski rast.

Orijentacija Mađarske da pomaže direktno progonjenim kršćanima na Bliskom Istoku za što je u posljednjih godinu i pol izdvojila 16.5 milijuna EUR pokazatelj je da je Mađarska spremna pomoći onima kojima je ta pomoć najpotrebnija.

Mađarska kao punopravna članica Europske unije upozorava na slabosti nekih europskih politika i traži njihovu promjenu. EU pak s druge strane izražava zabrinutost zbog situacije u Mađarskoj.

Rješenja treba tražiti u dijalogu poštujući temeljne vrijednosti Unije, načelo supsidijarnosti i proporcionalnosti te unutrašnje političke procese u državi članici.

Razumijem zabrinutost pojedinih kolega, no aktiviranje članka 7 nije pravi odgovor. Moramo zajednički tražiti rješenja kako sačuvati ujedinjenu Europu, a ne našim postupcima doprinositi njenom razjedinjavanju“, poručila je Petir, prenosi dnevnik.hr.

Orban pred Europskim parlamentom brani Mađarsku od optužbi za rizik ozbiljnog kršenja europskih vrijednosti

Facebook Komentari