SDSS kritizira Penavin prosvjed u Vukovaru, pozivaju na institucije s čijim su (ne) radom čini se zadovoljni, a spominju i nestanak nekih Srba prije nego su sunarodnjaci razorili grad, pobili i protjerali nesrbe

SDSS je na svojim stranicama objavio priopćenje oko najave prosvjeda u Vukovaru. Prenosimo ga u integralnoj verziji:

Povodom najave gradonačelnika grada Vukovara, Ivana Penave o održavanju protesta kojim bi se, kako je rekao, ukazalo na činjenicu da ni 27 godina nakon rata počinitelji ratnih zločina nisu procesuirani, ističemo kako protesti jesu demokratski način ispoljavanja određenih ideja i stavova, ali pitanje je da li su uvek svrsishodni. Koliko zapravo ulica može kvalitetno doprineti rasvetljavanju sudbina i pokazati put do zločinca? Mi smatramo da to pitanje treba prepusti nadležnim institucijama, odnosno ministarstvu unutrašnjih poslova, DORH-u i pravosudnim organima, a ne ulici. Navedeno je, uz ostalo, u današnjem zajedničkom saopštenju za javnost Županijske organizacije SDSS-a Vukovarsko-sremske županije i Gradske organizacije Vukovar.

Od nesretnih ratnih dešavanja prošlo je više od 27 godina i vraćanje na ratnu retoriku dodatno će unazaditi međunacionalne odnose. Želimo verovati da je gradonačelnik mislio na sve žrtve koje su stradale u Vukovaru, da je mislio kako se sudbina svake žrtve treba rasvetliti bez obzira na nacionalnost, a počinioci, bez obzira kojem narodu pripadaju, budu adekvatno sankcionisani.
Uz uvažavanje svake ljudske tragedije i odavanja ljudskog pijeteta svakoj žrtvi, podsećamo na stradanje jedne kategorije građana predratnog Vukovara o kojima se veoma malo govori čak i na lokalnom nivou, a kamoli na nivou države. Ukazujemo na tragične nestanke 50-tak vukovarskih Srba koji su ubijeni ili na drugi način skončali leta 1991. Godine. Dakle, pre zvaničnog početka bilo kakvih ratnih operacija u našem gradu. Želimo da verujemo da je naš gradonačelnik mislio i na ove ljude i bol njihovih porodica.

Politika SDSS a je usmerena na poboljšanje međuljudskih odnosa! Smatramo da izrečene poruke ne doprinose napretku i razvoju grada Vukovara i njegovih stanovnika, bez obzira na nacionalnost i versku pripadnost.
Mi ćemo svoju energiju usmeriti na razvojne projekte koji će ljudima omogućiti novo zapošljavanje i osiguranje egzistencije. Poruke ove vrste uvek ćemo podržavati jer doprinose unapređenju odnosa Hrvata i Srba, a to bi trebao biti zajednički interes jer u Vukovaru danas živi nezanemarivih 34,87% pripadnika srpske zajednice.

Trebamo se okrenuti budućnosti i smatramo to jedinim ispravnim putem kako bi našoj deci garantovali sigurnost na ovim prostorima, kaže se na kraju saopštenja.

Plenković ga poziva na raport, ali uz Penavu su logoraši, sugrađani i vukovarski HDZ

Osokoljen dekapitacijom Milinovića Plenković pozvao na raport u centralu Ivana Penavu, koji očito nije sam od sebe shvatio da ne može samo tako sazivati prosvjed protiv koalicijskih partnera i istomišljenika na razini države

Penava nastavlja s kritikom Plenkovića: Ako je cijena uspjeha zaboravljanje naših heroja – a mislim da toga ništa nije vrijedno – onda sve pada u vodu

Facebook Komentari