Miljević: Što je Todorić dulje u Londonu, manji su razlozi za istražni zatvor

Iz Londona se u Hrvatskoj danas očekivala odluka Visokog suda u vezi s izručenjem Ivice Todorića. Međutim sud u Londonu ipak mu je odlučio dati još jednu prigodu za ostvarivanje prava na žalbu.

U HRT-ovoj emisiji “Tema dana” o tome su govorili odvjetnici Veljko Miljević i Damir Primorac.

Miljević je naglasio da je ovo Hrvatskoj već 3-4 put da ima dodir s odlukama iz Londona. Prvi put je to bilo lani u studenom. Neki su rekli da će već tada biti donijeta odluka o izručenju, ali tada uopće nije donijeta. Stvar je prolongirana za travanj, a u srpnju je Visoki sud u Londonu tu odluku potvrdio. Danas smo očekivali sve razloge zbog kojih bi se eventualno mogla dozvoliti žalba protiv odluke o udovoljenju izručenja. Novi pojačani tim je zatražio odgodu današnjeg ročišta s tvrdnjom da imaju nove dokaze da se radi o političkom progonu ili umiješanosti određenih visokopozicioniranih političkih osoba u progon Ivice Todorića.

Na pitanje kakvi bi to novi dokazi trebali biti prezentirani da bi bili valjani pred sudom, s obzirom da je sudac kazao da dokazi ne mogu biti stari, pa malo poljepšani, Primorac je rekao da današnja odluka za pravnike nije očekivana niti neočekivana niti se može tumačiti kao nečija pobjeda ili poraz jer je donijeta u skladu s britanskim propisima, okvirnom odlukom Vijeća Europe o europskom uhidbenom nalogu i postupcima predaje između država članica EU-a. Zadatak je suda utvrditi sve činjenice kako bi se moglo utvrditi je li zahtjev gospodina Todorića na žalbu osnovan ili ne. Todorićeva obrana je zatražila odgodu iz dva razloga – jedan je taj što su se u proces uključili novi branitelji pa smatraju da im je potrebno određeno vrijeme da se mogu pripremiti, a drugi je razlog da prilože takve dokaze koji bi mogli biti takve snage da se zahtjev za žalbu prihvati kao osnovan. Treba vidjeti koji će to dokazi biti, istaknuo je među ostalim.

Komentiravši izjavu Todorića o “današnjoj pobjedi”, Miljević je rekao da ju ne razumije. Ne razumijem kakva je to pobjeda ako je riječ o odgodi ročišta zbog konačne odluke o izručenju. Kakve to veze ima s borbom protiv kriminaliteta i korupcije u Hrvatskoj, upitao je Miljević. To meni netko treba jako objasniti. Može se to onda tumačiti kao borba da se ne izruči zbog toga što se protiv čovjeka u Hrvatskoj vodi politički proces, kazao je i istaknuo da je: Ovo jedna dobra strategija kojom se sve više smanjuju zakonske mogućnosti određenih represivnih mjera prema Todoriću kad se vrati u Hrvatsku. Svakim danom kojim je on dulje tamo, to se zakonski smanjuju razlozi za njegovo daljnje zadržavanje u istražnom zatvoru kad se on vrati iz Engleske, rekao je Miljević.

Primorac naglašava da se u listopadu očekuju dva scenarija. Prvi je ako obrana Todorićeva dovoljno uvjeri sud da se prihvati zahtjev za žalbu onda predmet ide u žalbeni postupak i sam postupak time će se odugovlačiti jer će biti potrebno nekoliko mjeseci da se odluči o žalbi. U tom slučaju odluka o predaji koja je donesena u travnju neće biti pravomoćna nego će se pričekati konačan ishod drugostupanjske odluke. U situaciji ako sud ne bi prihvatio zahtjev obrane i dokaze koji će biti prikazani 15. listopada to bi značilo da zahtjev za žalbu nije osnovan i da bi odluka o predaji, koja je donesena u travnju, bila pravomoćna – što znači da bi se moglo pristupiti postupku predaje gospodina Todorića RH, izjavio je među ostalim u emisiji “Tema dana”.

U Londonu Todorić dobio odgodu izručenja, podebljao je i odvjetnički tim suprugom bivšeg britanskog premijera

U Londonu Todorić dobio odgodu izručenja, podebljao je i odvjetnički tim suprugom bivšeg britanskog premijera

Share This Article