Divjak: Bolje je kašnjenje od nekoliko dana nego da inzistiramo na rokovima i dobijemo udžbenike koji nisu zadovoljavajući

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog rekla je kako su u osnovne škole stigli svi udžbenici osim jednoga, a za srednje škole očekuje se još nekoliko udžbenika koji bi trebali stići do kraja tjedna.

Ministrica je naglasila da je fokus javnosti u prvom tjednu reforme bio krivo usmjeren. U središtu ovog procesa nije udžbenik, nego učenik i učitelj. Bolje je da imamo kvalitetnije materijale i kašnjenje od nekoliko dana nego da inzistiramo na rokovima i dobijemo udžbenike koji nisu zadovoljavajući, izjavila je ministrica.

Zagrebačka Osnovna škola “Ivan Cankar”, jedina osnovna u gradu koja provodi eksperimentalnu reformu, udžbenike je dobila tjedan dana prije početka nastave. Za ravnateljicu Silvanu Svetličić kašnjenje udžbenika i nije velik problem jer su u kontaktu s nakladnicima koji im daju potrebne materijale za održavanje nastave. Rekla je i kako ovo nije prvi put da se susreću s tim problemom. Složila se s ministricom kako udžbenici nisu najvažniji te da je učitelj nosilac nastave, on priprema materijale. Naša je škola već dugo u reformi, nama tu puno novosti. No, nelagoda postoji zbog pritiska, fokusa javnosti koji stvara odgovornost, istaknula je.

Nije imala prigovora vezano za edukaciju učitelja i nastavnika. Nije bilo dvojbi što se tiče sadržaja. Problem vide u vrednovanju znanja učenika i to je ono što je apsolutno novo.

Ministrica je pokušala objasniti da je riječ o vrednovanju koje ne uzima u obzir samo znanje činjenica nego rješavanje zadataka i kritičko razmišljanje. Naš obrazovni sustav je krut i njegova vrijednost je nestala prije 50 godina. Veći naglasak treba biti na vještinama – razmišljanju, radu u timu, istraživačkom radu.

Govoreći o opremljenosti škola za izvođenje informatike, ministrica je rekla kako je i to pitanje u kojem je fokus stavljen na infrastrukturu, a ne na čovjeka. Podsjetila je da su sve osnovne škole do sada imale infomatiku kao izborni predmet, pa prema tome i učionice za taj predmet. 218 najlošije opremljenih škola dobilo je sredstva prošle godine, a ove godine je 26 milijuna kuna podijeljeno za opremu 673 škola. Ministrica očekuje i od osnivača škola da sudjeluju u tom procesu.

Važno je da su neke stvari drugačije, nastavnici mogu biti mnogo kreativniji u nastavi, nisu obvezni koristiti se udžbenicima, rekla je ministrica.

Share This Article