VIDEO Natjecanje orača, s konjima i traktorima, evo tko je bio najbolji

Najuspješniji županijski orači Saša Višak i Josip Martinović prošlog su vikenda sudjelovali na 16. natjecanju u oranju Republike Hrvatske koje je održano u Osijeku, a u Koprivničko-križevačku županiju ukupno su donijeli tri medalje – dva zlata i broncu, kažu u toj županiji

Natjecanje u oranju traktorima, kao i 7. državno natjecanje u oranju konjima, otvorio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, a natjecatelji iz Koprivničko-križevačke županije ponovno su postigli izuzetan uspjeh i osvojili ekipno 1. mjesto.

Saša Višak najbolji je hrvatski orač u kategoriji plugova ravnjaka, a Josip Martinović plasirao se na treće mjesto u kategoriji plugova premetnjaka. Osim natjecatelja, ekipu Koprivničko-križevačke županije činili su Tatjana Međimurec kao sudac, Tomislav Berend i Zoran Radiček kao mjeritelji dubine oranja, predsjednik županijske Udruge orača Darko Novotni, viši savjetnik-specijalist za poljoprivredu Denis Maksić i ostali suradnici, dok je tvrtka PSC Ferenčak d.o.o. prevezla traktore i plugove u Osijek i natrag.

Na natjecanju je ukupno sudjelovalo 31 orač iz 16 županija, i to 16 u kategoriji plugova ravnjaka te 15 u kategoriji plugova premetnjaka, a u oranju konjima nastupila su četiri natjecatelja. Pobjednici ovogodišnjeg natjecanja ostvarili su pravo da predstavljaju Republiku Hrvatsku na 66. svjetskom natjecanju u oranju koje će se održati iduće godine u Sjedinjenim Američkim Državama, od 30. kolovoza do 1. rujna, u državi Minnesota.

Podsjetimo, Saša Višak već je dva puta kao pobjednik državnih natjecanja u oranju predstavljao Republiku Hrvatsku na svjetskim natjecanjima, 2016. godine u Engleskoj te prošle godine u Keniji, gdje je u oštroj konkurenciji 23 najbolja svjetska orača plugom ravnjakom plasmanom na 10. mjesto postigao izniman rezultat.

Koprivničko-križevačka županija još jednom čestita Saši Višaku i Josipu Martinoviću, kao i cijeloj ekipi, na sjajnim postignućima i uspješnom predstavljanju na državnoj razini.

Rezultati:

Plug ravnjak
1. mjesto – Saša Višak, Koprivničko-križevačka županija
2. mjesto – Mihael Sklizović, Osječko-baranjska županija
3. mjesto – Fran Andrej Jalušić, Međimurska županija
Plug premetnjak
1. mjesto – Ivan Spudić, Karlovačka županija
2. mjesto – Zoran Kosanović, Bjelovarsko-bilogorska županija
3. mjesto – Josip Martinović, Koprivničko-križevačka županija
Ekipno:
1. mjesto Koprivničko-križevačka županija
2. mjesto Karlovačka županija
3. mjesto Osječko-baranjska županija

Tomislav Haršanji, vlasnik OPG HAHA & STUDIO HAHA snimio je video s natjecanja:

Osječko-baranjska županija – domaćin državnog prvenstva u oranju

Share This Article