Glavobolja za Putina: Kako pronaći krstareći nuklearni projektil koji je Rusiji nestao iznad mora?

Rusija kreće u potragu za nestalim nuklearnim projektilom koji je izgubljen na moru tijekom propalih pokusnih testova prošle godine.

Rusija je prošle godine izgubila krstareći projektil nuklearnog napajanja za vrijeme neuspjelog testa, a sada se Moskva priprema za pronalaženje, piše Business Insider.

Ruski predsjednik Vladimir Putin hvalio se početkom ožujka kako je njegova zemlja razvila novi nuklearni krstareći projektil s neograničenim dometom, no svaki od četiri testa između studenog 2017. i veljače ove godine navodno su neuspješno završili, pokazuje izvješće iz svibnja.

“Niskoletni nuklearni krstareći projektil neranjiv je na sve postojeće i buduće sustave proturaketne i protuzračne obrane. Nitko na svijetu nema takvo što”, rekao je Putin.

Ipak, izvješća iz testiranja ne podupiru tvrdnje ruskog predsjednika. Najduži snimljeni let trajao je tek nešto više od dvije minute. Leteći samo 22 milje, raketa se iznenada srušila.

Testovi su najvjerojatnije provedeni na zahtjev visokih dužnosnika Kremlja i to unatoč prosvjedima ruskih inženjera koji su tvrdili da platforma nije bila spremna za testiranje. Ruski mediji tvrde kako će oružje biti spremno tek za deset godina.

Tijekom jednog testiranja u studenom prošle godine, raketa se srušila u Barentsovo more. Tri će ekipe sudjelovati u operacijama pretraživanja, koje tek trebaju biti službeno zakazane, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari