Zadnji je dan za isplatu plaća za 4.500 radnika Uljanika kako bi se spriječio štrajk

Zadnji je dan za isplatu plaća za 4.500 radnika Uljanika kako bi se spriječio štrajk najavljen za srijedu ujutro. Posljednje mirenje Uprave Uljanika i sindikata najavljeno je za danas u 13 sati.

Sindikalist Veljko Todorović, iz Sindikata metalava kazao je u utorak ujutro za N1 da se radi na procesu mirenja.

‘Taj smo proces po zakonu započeli, jer plaća kasni. Jučer smo dobili nagovještaje da Uprava pokušava naći rješenja za isplatu plaća.

Danas popodne bismo možda trebali znati i datum isplate, sad je to još uvijek nepoznanica, vidjet ćemo na sastanku koji se danas održava u Puli. Uvjeti za štrajk se stječu sutra – mi želimo konkretne datume isplate, obećanja smo se naslušali i dosta nam ih je’, kazao nam je Todorović.

Jučerašnji sastanak bez dogovora

Sastanak Uprave pulskog Uljanika s predstavnicima strateškog partnera, sindikata, te lokalne vlasti i saborskih zastupnika iz Istre, održan u ponedjeljak, završio je bez rezultata. Na sastanku u ponedjeljak su bili predsjednik Uprave pulskog Uljanika Gianni Rosanda, predstavnik Kermas energije Danka Končara, strateškog partnera Uljanika, Željan Horvat, svi saborski zastupnici iz Istre, istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić i predstavnici triju najveća sindikata u Uljaniku.

Rajko Kutlača iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije izjavio je nakon sastanka u ponedjeljak kako, nažalost, još nema rješenja za isplatu plaća za četiri i pol tisuće zaposlenika Uljanika.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić rekao je kako drži da je interes Republike Hrvatske očuvati brodograđevnu djelatnost.

„Danas je situacija u jednom prijelom trenutku, ali vjerujem da će angažman premijera i resornih ministarstava uroditi plodom, kako bi se iznašlo kratkoročno rješenje, isplatila plaća i dobavljači kako bi se mogao nastaviti proces dovršetka ugovorenih brodova.“, kazao je Miletić.

Proces mirenja u brodogradilištu Uljanik pokrenut je zbog neisplate plaće, a koja je prema Kolektivnom ugovoru trebala biti isplaćena do 15. u mjesecu. U ime Gospodarsko socijalnog vijeća provodi ga miritelj Božidar Kokić koji je u istoj ulozi u pulskom brodogradilištu bio i u siječnju.

Ako u utorak, kada završava proces mirenja, ne budu isplaćene plaće za srpanj, u srijedu ujutro u 7 sati kreće opći štrajk u pulskom Uljaniku, najavili su sindikati.

U brodogradilištu Uljaniku djeluju tri sindikata – Jadranski sindikat, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije i Sindikat metalaca.

U nedjelju je u Barbanu situaciju s Uljanikom komentirao i premijer.

“Znate da se vodi kontinuiran dijalog s Upravom, to je privatna kompanija, uključeni smo što se tiče restrukturiranja i ono što se odnosi s Europskom komisjom. U siječnju smo dali jamstva od 96 milijuna eura, a što je omogućilo poslovanje Uljanika od Nove godine do sada. Važno je da se pronađe kvalitetan dogovor sa strateškim partnerom. U ovom trenutku Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo financija je intenzivno uključeno u taj dijalog.

Vidjet ćemo hoće li biti moguće preko HBOR-a dati određena sredstva kako bi se završile narudžbe, nastavilo funkcioniranje Uljanika kao brodogradilišta i kompanija u njegovu sastavu”, kazao je Plenković.

Facebook Komentari